Otvoren prvi, slede 3 i 4: Šta su klasteri koje Srbija otvara na putu ka EU i šta koji tačno znači

23.06.2021

05:53 >> 09:51

0

Reč je o novoj metodologiji u pristupnim pregovorima, koja je juče počela da se primenjuje

Otvoren prvi, slede 3 i 4: Šta su klasteri koje Srbija otvara na putu ka EU i šta koji tačno znači
Copyright Jadranka Joksimović i Ana Brnabić u Luksemburgu, Tanjug/Vlada RS/Slobodan Miljević

Srbija je od juče za korak bliža evrointegracijama.

Na međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu potvrđeno je da je Srbija na svom putu ka EU, otvorila prvi klaster. Iako je to, bez sumnje, dobra vest za nas, upućena je i poruka da Srbija mora da ostvari još rezultata.

Prema očekivanjima, do kraja godine mogli bi biti otvoreni i klasteri 3 i 4.

Reč je o novoj metodologiji u pristupnim pregovorima, koja je juče počela da se primenjuje.

Naime, Evropska komisija predložila je organizovanje pregovaračkih poglavlja po tematskim klasterima, smatrajući da će se tako dobiti na dinamici.

Nova metodologija proširenja EU usvojena je početkom 2020. godine, na insistiranje Francuske. Dosadašnjih više od 30 poglavlja sada su podeljeni na šest klastera koji objedinjuju teme – vladavine prava, tržišta, ekonomije, zelene agedne i povezivanja, poljoprivrede i resursa i spoljnih odnosa.

Pa, šta zapravo predstavljaju klasteri?

Prvi klaster, koji je Srbija praktično juče i otvorila, tiče se pravosuđa, osnovnih prava, bezbednosti, slobode, ali i ekonomskih kriterijuma, funkcionisanja demokratskih institucija, reforme javne uprave, javnih nabavki, statistike, finansijske kontrole. Iako nekoliko zemalja EU nije dalo zeleno svetlo za njegovo otvaranje, očigledno da je stiglo priznanje od pojedinih država da je Srbija napravila značajan pomak u ovoj oblasti.

Drugi klaster, “unutrašnja tržišta”, sadrži poglavlja vezana za slobodu kretanja robe, radne snage, usluga, kapitala, privrednog prava, intelektualne svojine, politike konkurentnosti, finansijskih servisa, zaštitu potrošača.

Treći klaster ili “konkurentnost i rast”, tiče se informativnog društva, medija, poreskog sistema, ekonomske i monetarne politike, socijalne politike i zapošljavanja, industrijske i preduzetničke politike, nauke i istraživanja, obrazovanja i kulture, carinske unije.

Sledi četvrti klaster “Zelena agenda i održiva povezanost” koji objedinjuje poglavlja vezana za politiku transporta, energetike, transevropske mreže, zaštite životne sredine i klimatskih promena.

Očekuje se da ova dva klastera, kako je najavila premijerka Ana Brnabić juče u Luksemburgu, budu otvorena do kraja godine.

Peti klaster, “Resursi, poljoprivreda i kohezija”, tiče se poljoprivrednog i ruralnog razvoja, bezbednosti hrane, veterine, fitosanitarne politike, ribarstva, regionalne politike, koordinacije strukturalnih instrumenata, finansija i budžeta.

Poslednji, šesti klaster su “Spoljna pitanja”, koji obuhvata spoljne odnose, spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku.

Zanimljivo je da se od jučerašnjeg sastanka očekivalo da se na političkom nivou razmene informacije i Srbiji predoči šta se od nje očekuje, odnosno da se iznesu primedbe. Uprkos tome, stigla je vest da je prvi klaster otvoren.

Kao najveće zamerke koje zvaničnici EU predočavaju Srbiji i u čemu zahtevaju jači napredak jesu nezavisnost pravosuđa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, sloboda medija i postupanje sa ratnim zločinima. Tu je, takođe i spoljna politika zemlje koja nije usklađena sa EU, kao i (ne)saradnja sa hagom neisporučivanjem optuženih Petra Jojića i Vjerice Radete.

Premijerka Srbije, nakon jučerašnje konferencije, istakla je da Srbija nastavlja sa reformama s fokusom na vladavini prava.

Komesar za proširenje EU Oliver Verhelji kazao je da je stvoren “novi momentum” i potvrdio da je komisija spremna da tokom predsedavanja Slovenije pojača dinamiku pristupnog procesa.

“Ali od Srbije očekujemo još rezultata i to je, rekao bih, snažna poruka koju je premijerka Brnabić večeras čula od svih nas”, predočio je Verhelji.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike