Dobre vesti iz Luksemburga, Srbija dobila podršku da brže napreduje prema EU

23.06.2021

22:02 >> 07:14

0

Premijerka je istakla da Srbija nastavlja sa reformama s fokusom na vladavini prava

Dobre vesti iz Luksemburga, Srbija dobila podršku da brže napreduje prema EU
Copyright Jadranka Joksimović i Ana Brnabić u Luksemburgu, Tanjug/Vlada RS/Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić je nakon večerašnje međuvladine konferencije u Luksemburgu izjavila da može da potvrdi da je otvoren klaster 1 o osnovnim vrednostima, koji je jedan od najznačajnijih u okviru nove metodologije priključenja, kao i da je Srbija ispunila sve što se od nje očekuje i traži za otvaranje klastera 3 i 4.

Premijerka je istakla da Srbija nastavlja sa reformama s fokusom na vladavini prava i izrazila je nadu da će biti otvorena još dva klastera tokom predsedavanja Slovenije do kraja ove godine.

“Čuli smo od značajnog broja članica da će nam pružiti podršku, a ja sam garantovala da će ovakav napredak da se nastavi, jer sve ovo što radimo radimo zbog naše zemlje i građana Srbije”, zaključila je Brnabić.

Ona je zahvalila Portugaliji na predsedavanju i podršci Srbiji na putu ka članstvu u EU.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je počela primena nove metodologije na naš pregovarački proces, te je potvrdila da je Srbija faktički otvorila klaster 1, koji se odnosi na osnove vladavine prava, s obzirom na činjenicu da je pet od pet poglavlja već otvoreno.

“To je svakako za nas važan impuls i nastavljamo da radimo dalje”, zaključila je.

Varhelji: Srbija postigla napredak, očekujemo još rezultata

Komesar za proširenje EU Oliver Verhelji izjavio je nakon međuvladine konferencije u Luksemburgu da su sa premijerkom Anom Brnabić vođeni razgovori o suštinskim pitanjima, te da je konstatovano da je Srbija postigla zavidan napredak u oblasti vladavine prava, ali da se od nje očekuju dodatni rezultati.

Oliver Varhelji, Tanjug/AP/Hektor Pustina

On je kazao da je stvoren “novi momentum” i potvrdio da je komisija spremna da tokom predsedavanja Slovenije pojača dinamiku pristupnog procesa.

“Ali od Srbije očekujemo još rezultata i to je, rekao bih, snažna poruka koju je premijerka Brnabić večeras čula od svih nas”, predočio je Verhelji.

On je potvrdio da je otvoren klaster 1 i ponovio da su svi iz komisije za proširenje spremni da pomognu da Srbija brže napreduje prema EU.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike