Krivokapić “oživeo” Mila: Burne reakcije nakon smene ministra i usvajanja rezolucije o Srebrenici

18.06.2021

07:07

0

Autor: I. Kranjčević

Posle sinoćnje sednice, na prvi pogled, moglo bi se reći da više ništa neće biti isto

Vladimir Leposavić/Printscreen/YoouTube

Crnogorski parlament smenio je ministra pravde Vladimira Leposavića i usvojio rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. Opoziv Leposavića tražio je premijer Zdravko Krivokapić zbog izjave o negiranju navodnog genocida u Srebrenici.

Leposavić je smenjen sa 43 glasa “za”, 27 protiv i 10 uzdržanih.

Skupština Crne Gore Youtube printscreen

Za Rezoluciju je glasalo 55 poslanika, 19 je bilo protiv i sedam je bilo uzdržano.

pročitajte još

Posle sinoćnje sednice, na prvi pogled, moglo bi se reći da više ništa neće biti isto.

Naime, ove odluke donete su uz podršku opozicione DPS Mila Ðukanovića, čiji  su poslanici prekinuli višenedeljni bojkot parlamenta, da bi ušli u salu i glasali.

Mnogi smatraju da je vladajuća većina, makar oni koji su podigli ruku “za” izdala deo Crne Gore koji ih je glasovima i doveo na vlast, smenivši Milov DPS posle višedecenijske vlasti.

Skupština Crne Gore Youtube printscreen

Poslanik DF-a Slaven Radunović ocenio je da je tim činom izneverena volja naroda izražena na izborima 30. avgusta, i poručio: „Srećan vam DPS“.

“Desila se velika prevara glasača od 30. avgusta. Napravljena je neprincipijelna koalicija DPS-a i delova Vlade Crne Gore”, rekao je Radunović.

Poslanici DPS došli su u Skupštinu da glasaju o Rezoluciji i razrešenju ministra pravde Vladimira Leposavića, da bi, kako je kazao poslanik Andrija Nikolić, sačuvali obraz Crne. On je dodao da je pitanje da li u Crnoj Gori više postoji parlamentarna većina, kao i da Vladu ucenjuju oni za koje je Ratko Mladić pobednik.

Radunović je najavio bojkot rada Skupštine zbog ove odluke dok se ne utvrde naredni koraci saveza.

“Ko hoće sa Frontom može sa nama da se dogovori o svemu. Ovo isto važi i za parlament i za rukovodstvo parlamenta u slučaju da se oglušite o ovo što vam govorimo. Sada resetujemo stanje na nulu i tražimo novi dogovor”, rekao je Radunović.

Profesor Ðorđije Blažić smatra da su, nakon što je skupština izglasala smenu ministra pravde Vladimira Leposavića, novi izbori ili rekonstrukcija vlade sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, jedine opcije za rešenje aktulene institucionalne krize.

Ivan Vukićević, državni sekretar u Ministarstvu Pravde oglasio se večeras rekavši da je “velika je čast i zadovoljstvo biti `razrešen`od  DPS-a koji su građani razrešili, a naročito zbog činjenice što su poslanici ove partije ovim činom demantovali svog predsednika partije, a da ni sami nisu svesni toga. “Drugima se vraćalo, kako su i radili. Sve su o sebi juče i noćas sami najbolje rekli, a građani će to znati da cene. Sad je konačno svima jasno zašto ministar Leposavić nije hteo sam da podnese neprincipijelnu ostavku. Maske su pale. Jedno znam, a to je da će ministru Leposaviću biti mnogo lakše posle ovog čina. A svakako i meni i njegovom timu. Hvala još jednom svim iskrenim ljudima!”, navodi Vukićević.

Da je ministar Leposavić programirano smenjen sa Demokratskom partijom socijalista, tvrdi poslanik Socijalističke narodne partije, članice vladajuće koalicije, Vladimir Joković. “Ono što se desilo danas nije bila želja građana od 30. avgusta jer o sudbini vlade ne može odlučivati DPS”, rekao je Joković.

Poslanik koalicije “Crno na bijelo” Miloš Konatar izjavio je da Vlada postoji dok god joj se ne izglasa nepovjerenje u Skupštini, kazao je  i dodao da ne očekuje da će to pitanje pokrenuti Demokratski front.

“Zbogom Zdravko”

Vladislav Dajković, političar, bivši generalni sekretar Prave Crne Gore, ocenio je da je premijer Zdravko Krivokapić uz podršku partije Mila Đukanovića smenio ministra Pravde Vlada Leposavića, samo zbog toga što je rekao ono što svaki Srbin misli – Da se u Srebrenici nije desio genocid.
Najzad, kao neko ko je aktivno učestvovao u kampanji koalicije “Za budućnost Crne Gore” i kao neko ko je na skroman način pomogao Zdravku Krivokapiću da postane premijer, čiste savesti i mirna srca mogu reći: “Zbogom, Zdravko i znaj jedno: Okrenuo si leđa i nama, ali i našem blaženopočivšem Mitropolitu Amfilohiju i našoj Crkvi. To se ne prašta”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti