Korak bliže ili dalje od dogovora: Vučić u Briselu, da li je Kurti spreman na kompromis?

19.07.2021

05:59 >> 08:15

0

Ako pogledamo sve izjave Aljbina Kurtija i poruke iz Prištine nakon poslednjeg sastanka, teško se može zaključiti da su tamošnji zvaničnici spremni na kom

Korak bliže ili dalje od dogovora: Vučić u Briselu, da li je Kurti spreman na kompromis?
Copyright 24sedam/Profimedia

U Briselu bi danas trebalo da bude nastavljen dijalog Beograda i Prištine, ali s obzirom na retoriku prištinskih zvaničnika, ne bi se reklo da su dve strane bliže rešenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u Briselu, gde će imati odvojen susret sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslavom Lajčakom.

Sastanak na političkom nivou, kojem bi trebalo da prisustvuje i premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti, očekuje se da sumira do sada postignut napredak te da definiše naredne korake.

Nikola Selaković, Aleksandar Vučić, Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

-Sastanci su deo procesa normalizacije odnosa i svaki susret nas vodi korak bliže dogovoru, nema koraka unazad. Cilj je da svaki susret obe strane dovedu bliže sporazumu o normalizaciji, rekao je Peter Stano, portparol EU.

Ipak, ako se pogledaju sve izjave Aljbina Kurtija i poruke iz Prištine u periodu nakon poslednjeg sastanka, teško se može zaključiti da su tamošnji zvaničnici spremni na kompromis.

Prethodni sastanak Vučića i Kurtija, posrednik u dijalogu Miroslav Lajčak ocenio je da nije bio lak.

– Nije bio lak. Ali je bitno da se dogodio. Dvojica lidera su izneli stavove i želje obe strane. Ono što je bitno za EU jeste to da su obojica potvrdila da su spremna da rade na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, rekao je Miroslav Lajčak.

Miroslav Lajčak, ec.europa.eu printscreen

Delegaciji Beograda predvođenoj predsednikom vladine Komisije za nestala lica Veljkom Odalovićem juče ujutru nije dozvoljeno da uđe na Kosovo i Metohiju i da, dan uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine, u Velikoj Hoči prisustvuje obeležavanju 23 godine od masovnog kidnapovanja i ubijanja Srba u Orahovcu. Naveo je da je takav čin Prištine ”nedopustiv i neprimeren” i da je još jedna potvrda bahatosti privremenih prištinskih institucija koje su mu, kako kaže, iz čistog mira zabranile da uđe na KiM.

U jeku negativne kampanje protiv Srba na Kosovu i Metohiji kao i brojnih napada na srpsku imovinu, zabeležen je još jedan incident.

Naime, ispred škole u selu Binač, u opštini Kosovska Vitina, ispisan je grafit UČK, što je uznemirilo Srbe u ovom selu.

Grafit UČK ispred škole u selu Binač, Kancelarija za KiM

U međuvremenu se navršilo i 3.000 dana otkako Priština nije ispunila obavezu preuzetu potpisivanjem Briselskog sporazuma, formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu.

pročitajte još

Aljbin Kurti ide i korak dalje, te izjavljuje da ZSO ne može biti formirana, jer Kosovo ne može da ima “udruženje na etničkoj osnovi”, te provocira i nudi udruživanje poput planinarskih udruženja.

Kurtiju, međutim, ne smeta udruživanje po etničkoj osnovi kada treba sprečiti Dragicu Gašić da se vrati u Đakovicu.

Ovakvom izjavom Kurti je odbacio i apel američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta da Kosovo ima obavezu da uspostavi ZSO, te da istorija nije započela danom kada je formirana vlada Aljbina Kurtija.

Petar Petković u Briselu, Kancelarija za KiM

Između dva sastanka na političkom, održan je i sastanak na tehničkom nivou, gde je delegaciju Beograda predvodio direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, a Prištinu, prvi put, potpredsednik vlade privremenih kosovskih institucija, Besnik Bisljimi.

pročitajte još

Šef srpske delegacije Petar Petković rekao je da razgovori nisu bili laki i da je srpski tim insistirao na tome da se ispuni sve što je dogovoreno, a pre svega na Zajednici srpskih opština, kao i da je pokrenuo pitanje nestalih osoba.

Razgovori su trajali tri i po sata, a na momente je bilo čak i vređanja od albanske strane, rekao je Petković.

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da dijalog Beograda i Prištine nikada nije bio teži nego sada i istakla da je sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem nemoguće razgovarati.

Brnabićeva je pojasnila da je Dijalog izuzetno težak jer sa prištinske strane pregovaraju ljudi koji se nepragmatični i ne zanimaju ih ni regionalni projekti, već samo da šalju poruke da Srbija treba da klekne i da je pitanje dana kada će Srbija priznati nezavisnost Kosova.

pročitajte još

Ona dodaje da je dijalog Beograda i Prištine najvažnija stvar jer garantuje bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji, ali i predstavlja preduslov za bezbednost i prosperitet čitavog regiona.

U međuvremenu, na KiM je zabeleženo nekoliko incidenata i napada na Srbe, ali Kurti u intervjuu za “European Western Balkans” tvrdi da na Kosovu ne postoje međuetnički problemi, te optužuje Beograd za pritisak na Srbe na KiM.

Da li će promeniti ploču ostaje da vidi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike