A šta ako Beograd izađe iz Dijaloga sa Prištinom?

25.06.2021

18:10 >> 21:09

0

Da li imamo razloga da verujemo da će pritisak na našu zemlju da popusti, te da dijalog ne ide samo u korist Prištine?

A šta ako Beograd izađe iz Dijaloga sa Prištinom?
Copyright Profimedia/Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Češke Miloš Zeman izvinio se Srbiji zbog bombardovanja 1999. godine.

Istorijsko izvinjenje svedoči da svet uviđa grešku i nepravdu učinjenu srpskom narodu.

I dok je Zeman jedini koji se do sada izvinio, najnovija izjava bivše kosovske ambasadorke u SAD Vljore Čitaku govori u prilog tezi da je Zeman samo bio prvi, ne i jedini koji tako misli.

Naime, govoreći da se stav Vašingtona i Brisela, po pitanju konačnog rešenja za dijalog Beograda i Prištine veoma razlikuje, jer SAD insistiraju na uzajmnom priznanju, dok EU ne insistira na tome, ona je istakla da je realnost da Sjedinjene Države Srbiju doživljavaju kao partnera.

pročitajte još

“Čak i sa ovom administracijom, i sa onom ranije, ali i sa Obaminom. Normalizacija odnosa između Vašingtona i Beograda započela je sa Obaminom administracijom, kada je tadašnji potpredsednik Džo Bajden posetio Beograd. Možda se to nekome čini ispravnim ili pogrešnim, ali to su činjenice. U mnogim zemljama EU takođe postoji mišljenje da je Srbija dovoljno kažnjena. Imala sam te diskusije i mnogi od njih su mi rekli ‘Bombardovali smo Srbiju’”, zaključila je Čitaku.

Ona je apelovala na kosovske zvaničnike da insistiraju na tome da administracija Džozefa Bajdena imenuje specijalnog izaslanika za dijalog, jer smatra da vreme ne ide u korist Prištine, te da odlaganje ide u korist Srbije.

“Zato moramo insistirati na tome da se ovaj sporazum brzo postigne. Izjave o tome da ovo nije prioritetno pitanje su pogrešne”, poručila je Čitaku.

Pa, da li se slika Srbije u očima sveta menja i da li imamo razloga da verujemo da će pritisak na našu zemlju da popusti, te da dijalog ne ide samo u korist Prištine?

“Sporadične izjave koje bi bile nama u interesu, nemaju nažalost nekog značaja, jer je slika fiksirana i diktirana geopolitičkim interesima zapada. Njihov interes je nezavisno Kosovo. Bez promene odnosa moći u našem regionu, teško se može očekivati promena politike prema Srbiji. Neće biti kao devedesetih godina prošlog veka, ali biće politika kontinuiranog pritiska”, kaže za 24sedam politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Poručuje da Srbija ima dovoljno razloga da se povuče iz Briselskog procesa.

pročitajte još

“Brisel do sada nije doneo nikakva rešenja. Da li će se Srbija povući ne znam, ali po mom mišljenju to jeste opcija, jer druga strana ne ispunjava svoje obaveze, a EU ne reaguje, poručuje Stanković.

On ne veruje da bi povlačenje Srbije iz Briselskog sporazuma imalo dramatične posledice.

“Mi sada već imamo dramatične posledice. I bez i sa povlačenjem dijalog nema budućnost  Povlačenjem bismo samo skrenuli pažnju, da ne može sa nama da se razgovara kako se do sada razgovaralo. Do sada mi nismo dobili ništa, a Albanci su dobili sve. Priznanje nezavisnosti je crvena linija”, zaključuje Stanković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike