Kurtijevo licemerje: Na KiM ne postoje međuetnički problemi, kosovski Srbi su pod pritiskom Beograda

13.07.2021

12:03

0

Optužuje Beograd da iz određenog interesa izaziva incidente i da ovo pitanje pretvori u bezbednosno pitanje

Kurtijevo licemerje: Na KiM ne postoje međuetnički problemi, kosovski Srbi su pod pritiskom Beograda
Copyright Aljbin Kurti, Profimedia

Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu za “European Western Balkans” govorio je između ostalog i o incidentima koji su se dogodili poslednjih dana na Kosovu, u kojima su meta Srbi, kao i o budućnosti dijaloga, prenosi Kosovo onlajn.

Na pitanje da li je “zabrinut da bi nedostatak dijaloga mogao imati sigurnosne posledice u čitavom regionu, kao i da je javnost u Srbiji sada prilično zabrinuta zbog nekoliko incidenata koji su se dogodili na Kosovu poslednjih dana i postoji li bojazan da bi moglo doći do eskalacije nasilja u slučaju da se dijalog jednostavno zaustavi i da se stvari vrate na vreme pre dijalogo, Kurti je naveo da “će se pobrinuti za sve građane Kosova”.

pročitajte još

-Mi smo vlada mira i pobrinućemo se za sve građane Kosova. Na Kosovu ne postoje međuetnički problemi. Zapravo, na Kosovu imate Srbe koji se žale na pritisak Srbije. Mislim da bi trebalo da postoji demokratski pluralizam, a ne nacionalistička homogenizacija, rekao je između ostalog Kurti.

Na pitanje da li pretnje i incidenti predstavljaju problem na Kosovu, Kurti kaže da se vlasti bave svim incidentima.

-Nije u redu doći u napola završenu crkvu, koja nije stigla da se završi, jer je to bilo tokom perioda Miloševića u univerzitetskom kampusu, i održati političku liturgiju. Jer, Milošević je ranije eksproprisao teritoriju univerzitetskog kampusa, a takođe i javna preduzeća i imovinu kako bi izgradio crkvu. Miloševićeva instrumentalizacija crkve je nešto što bismo trebali osuditi, a ne pretvarati u političku liturgiju. Bojim se da postoje politički koreni incidenata, koji se ne dešavaju zbog naših etničkih razlika, već zbog nečijeg političkog interesa. Svakako ne mojeg. Moj je utisak da sada, sa novom vladom, postoji određeni interes Beograda da izazove incidente i da ovo pitanje pretvori u bezbednosno pitanje. Verujte mi, Albanci i Srbi na Kosovu, ma gde god se našli na tržištu ili u preduzeću ili ukoliko rade za međunarodne organizacije, nemaju problema. Nula incidenata danas, nula incidenata juče, nula incidenata prekjuče, navodi Kurti.

Povodom poslednje runde dijaloga sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, Kurti ponovo optužuje Beograd i kaže da je teško imati razgovore dok god ne dođe do distanciranja od Miloševićevog režima.

-Veoma je potrebno imati stvarno distanciranje, introspekciju i samokritiku da bi se pravilno usmerilo ka budućnosti i pomirenjem došlo do rešenja. Ne vidim alternativu međusobnom priznavanju i ne želim da izbegavam kontroverzna pitanja. Za mene se dijalog u Briselu koji se oslanja na rezoluciju Generalne skupštine od 8. septembra 2010. godine svodi na status odnosa između Kosova i Srbije. Imamo nenormalne odnose i normalizovaćemo ih, poručuje Kurti.

pročitajte još

Dodaje na kraju da bi voleo da Srbija prizna Kosovo, ali ako Srbija to ne želi, da će nastaviti da žive bez tog priznanja.

-Ne planiram da prošlu zavisnost Kosova od Srbije zamenim novom zavisnošću Kosova od priznanja Srbije naše nezavisne države. Dakle, već 13 godina živimo bez priznanja Srbije. Bilo bi dobro da nas Srbija prizna, ali ja to neću platiti ni teritorijom Kosova, ni funkcionalnošću naše države. Kosovo je nezavisno. Kosovo je priznalo 26 od 30 zemalja NATO-a, i 22 od 27 država članica EU. Rusija i Kina nas ne priznaju, ali SAD, Francuska i Velika Britanija u Savetu bezbednosti priznaju. Moraćemo da nastavimo dalje, kaže na kraju Kurti.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike