Muči vas gorušica? Evo kako bi trebalo da izgleda vaš jelovnik (FOTO)

13.11.2021

08:17

0

Ljuta hrana jedan je od glavnih izazivača vraćanja kiseline u jednjak

Muči vas gorušica? Evo kako bi trebalo da izgleda vaš jelovnik (FOTO)
profimedia-0566848399 - Copyright Profimedia

Sigurno ste nekada imali problem sa gorušicom. Taj nesnosan osećaj "gorenja" grla prouzrokovan je vraćanjem kiseline u jednjak, a najčešće se javlja ako konzumirate određenu vrstu hrane, brzo jedete, pijete određene lekove ili ste pak pod stresom.

S druge strane, postoj i hrana koja radi baš suprotno - skuplja kiselinu i tako onemogućava pojavu ovog bolnog problema.

Jelovnik obogaćen povrćem

Ove namirnice vraćaju organizam u prirodni balans i pomoći će vam da se bolje osećate. Tako, svoj jelovnik treba da što više obogatite zelenišem, brokolijem, krompirom, kupusom...

Profimedia
 

Jedino bi trebalo biti obazriv sa - ljutom paprikom i paradajizom, jer oni mogu izazvati vraćanje kiseline.

Začin za sve

Jedna od najboljih stvari koju možete učiniti kada vas muči gorušica jeste da pojedete malo đumbira. Možete skuvati i čaj od ovog začina, koji smiruje stomak. Čaj se prirpema tako što u vrelu vodu stavite jednu kašiku sitno iseckanog đumbira, ostavite ga da odstoji 15 minuta, pa procedite.

Takođe, đumbir možete stavljati u vaš smuti, u salate, a možete dodavati u hranu i granule đumbira koje se mogu kupiti u radnjama zdrave hrane. 

Kako bez testa?

Iako gorušicu često izaziva testo, ne bi trebalo da očajavate. Postoji način na koji i dalje možete uživati u proizvodima od testa, a da ne činite loše sebi. Jedino što treba da uradite je da obično brašno zamenite ovsenim.

Pixabay
 

Biće vam potrebno vremena da se naviknete na njegov ukus i kako se samo testo pravi, jer se ponaša drugačije od testa sa pšenicom. Ali ovo je daleko zdraviji izbor hleba, nego pšenični.

Prvi razlog je što je ovas bazan, ne izaziva stvaranje kiseline, već je skuplja u želucu. Drug stvar je što sadrži veliki broj vitamina, a pre svega vitamina B. Tako da je ovo odlična solucija za stomak i istovremeno jako dobar izvor nutrijenata.

Ananas izaziva gorušicu

Kada je reč o voću, treba izbegavati citruse jer zbog svoje kiselosti mogu iritirati želudac. Za vas će pravi izbor biti jabuke, banane, bobičasto voće, ali bez višnji.

S druge strane treba izbegavi pomorandže, mandarine, kivi, limun pa čak  i ananas.  

Jaje na oko, baš i ne

Belanca su odličan izvor proteina, koji je lagan i ne opterećuje stomak. Zato se belanca jedu u hrono dijeti, imaju malo kalorija, ali su prilično nutritivna.

Privatna arhiva/Jovanka Vukosavljevic Grujicic
 

Ali zato žumanca mogu biti loša po vas.Čak i kod ljudi kojima se kiselina ne vraća kroz jednjak, žumanca mogu proizvesti negativne reakcije jer se teško vare. Još veće su posledice kod onih koji imaju gorušicu.

Blago začinjena hrana

Jedan od najvećih izazivača gorušice je začinjena i ljuta hrana. Kako biste smirili svoj želudac moraćete jesti blago posoljenu i sasvim nezačinjenu hranu, a ljuta hrana ne dolazi u obzir.

To znači da ćete morati da se oprostite od hrane u kojoj se nalazi bilo koja vrsta luka, ljutih soseva, indijske i kineske hrane. Vaša ishrana treba da bude lagana, uglavnom kuvana ili sveža – što je mnogima bezukusno.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike