Svetlost iz memoara: Saveti najsrećnijeg čoveka na svetu

30.05.2024

21:09

0

Autor: K. B.

Francuski pisac i budistički sveštenik Matje Rikar otkriva mudrosti u svojim memoarima "Beležnice lutajućeg monaha"

Svetlost iz memoara: Saveti najsrećnijeg čoveka na svetu
Copyright Profimedia

Sveštenik Matje Rikar pokazao je izvanrednu moć kontrole uma, što je rezultiralo neuobičajeno visokim nivoom gama zraka u mozgu, povezanih s pažnjom, učenjem i pamćenjem. Evo nekoliko ključnih naučenih mudrosti iz njegovog života:

Budite dobri, ali ne dozvolite da vas drugi iskorišćavaju

Matje naglašava važnost dobrote, ali isto tako upozorava da ne smete drugima da dozvolite da vas iskorišćavaju. Preporučuje da budete razumno ljubazni, jer to zdravo stanje uma vodi ka sreći i boljem mentalnom zdravlju.

Ne brinite bespotrebno

Kada naiđete na probleme, razmislite o tome da li postoji rešenje. Ako ga ima, rešite problem, a ako ga nema, to što brinete neće pomoći. Umesto toga, fokusirajte se na korisne aktivnosti i nađite druge puteve za rešavanje izazova.

Pexels
 

Vežbajte sreću

Da biste bili srećni, potrebno je vežbati osobine poput brižnosti, ljubavi, dobrote, unutrašnje slobode i mira. To zahteva vreme i predanost, ali vodi ka dubokom osećaju zadovoljstva.

Pronađite svoju strast

Tražite ono što vas ispunjava i inspiriše, jer to je ključ za davanje smisla životu. Ponekad je potrebno duboko razmisliti o tome šta je zaista važno i šta vas motiviše.

Želite sreću svima

Budite altruistični i poželite sreću svakom čoveku. Altruizam podrazumeva želju da drugi budu oslobođeni patnje i da razvijaju saosećanje i dobročinstvo.

Profimedia
 

Pomažite drugima

Matje ističe važnost pružanja pomoći drugima kao ključni element srećnog života. Za njega, putovanje i svaki dan života imaju smisao samo ako možete da pomogne drugima.

Njegove mudrosti nas podsećaju na važnost unutrašnjeg mira, saosećanja i ispunjenog života kroz ljubaznost i altruizam.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike