Namirnice koje bi trebalo izbegavati pre odlaska na spavanje: Posledice vam se neće dopasti

24.01.2024

21:13

0

Autor: K. B.

Hrana koju konzumiramo u kasnim večernjim satima može značajno uticati na kvalitet sna i opšte zdravlje

Namirnice koje bi trebalo izbegavati pre odlaska na spavanje: Posledice vam se neće dopasti
Copyright Freepik

Nutricionisti i stručnjaci za zdravlje pružaju smernice o tome kako izbegavati određene namirnice koje mogu izazvati jutarnje nadimanje i probleme sa varenjem, posebno ako se jedu pre odlaska na spavanje.

Kada razmatramo večernje obroke, ključni faktori koji treba uzeti u obzir su održavanje zdrave telesne mase i prevencija nesanice. Pitanje koje se postavlja jeste da li hrana koju biramo može doprineti povećanju telesne težine ili uzrokovati probavne smetnje koje mogu ometati san.

Profimedia
 

Hrana za izbegavanje

Neki od primera hrane koju je preporučljivo izbegavati u večernjim satima uključuju masne hamburgere, testeninu sa kiselim sosom od paradajza, začinjenu hranu poput ljutih sosova, kao i mlečne proizvode, posebno sir, koji može izazvati nadimanje i probleme sa varenjem.

Namirnice koje su bolji izbor

Umesto toga, preporučuje se izbor hrane koja je lakša za varenje i manje opterećuje probavni sistem. Na primer, biranje integralnih žitarica umesto rafinisanih ugljenih hidrata, izbegavanje masnih sosova, kao i oprez pri konzumiranju začinjene hrane može doprineti mirnijem snu i boljem opštem zdravlju.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike