Na koga smo lepi, a na koga pametni? Šta istraživanje o genetici otkriva o nasleđivanju inteligencije

23.01.2024

21:12

1

Autor: K. B.

Razvoj mozga zavisi od jednog roditelja, kao i fizički razvoj deteta

Na koga smo lepi, a na koga pametni? Šta istraživanje o genetici otkriva o nasleđivanju inteligencije
Majka i ćerka - Copyright Freepik

Istraživanje sprovedeno u Škotskoj potvrdilo je važnost gena u razvoju naprednih kognitivnih funkcija koje se nasleđuju od očeva, iako su ovi geni često deaktivirani ili potisnuti. Nasuprot tome, prema studiji s Univerziteta u Vašingtonu, deca češće nasleđuju inteligenciju od majki, budući da majke prenose gene oblikujući dečju inteligenciju putem X hromozoma. Ovo istraživanje podržano je i rezultatima istraživanja iz Glazgova, gde je majčin kvocijent inteligencije pokazao najbolju korelaciju s inteligencijom ispitanika.

Freepik
 

Eksperimenti s genetski modifikovanim miševima takođe su sprovedeni, pokazujući da dodatna "doza" gena majke doprinosi većem mozgu i manjem telu, dok dodatna "doza" gena oca rezultuje manjim mozgom i većim telom.

Ovo istraživanje je pratilo 12.686 ispitanika od 14 do 22 godine od 1994. godine, uzimajući u obzir faktore kao što su rasa, obrazovanje i socio-ekonomski status. Ključni zaključak istraživanja je da razvoj mozga zavisi od majčinih gena, dok fizički razvoj zavisi od očevih gena. Istraživači naglašavaju da, iako genetska predispozicija ima značajan uticaj, okruženje igra takođe ključnu ulogu u kognitivnom razvoju dece.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike