Da li ste svesni? Pet alarmantnih znakova da imate otrovnu drugaricu i da vaše prijateljstvo postaje teret

20.12.2023

21:31

0

Autor: K. B.

Ako primetite da nakon razgovora sa svojom prijateljicom osećate fizičku hladnoću, tugu, glavobolju ili pogoršano raspoloženje, trebalo bi pažljivo razmotriti s kim provodite vreme

Da li ste svesni? Pet alarmantnih znakova da imate otrovnu drugaricu i da vaše prijateljstvo postaje teret
Ilustracija - Copyright Freepik

Prepoznavanje toksičnih osoba u našem okruženju može biti izazovno, s obzirom na našu otvorenost i spremnost za razumevanje i pomoć.

Psiholog Mirjana Knežević otkriva pet jasnih znakova koji ukazuju na to da vas prijateljica može mentalno i fizički iscrpljivati, a da toga niste ni svesni:

Konstantno iscrpljivanje energije

Ako se osećate emocionalno prazno ili umorno nakon druženja, to može ukazivati na toksičnost odnosa, gde osoba zahteva previše pažnje ili manipuliše vašim vremenom i energijom.

Kritika i negativnost

Česta kritika, nipodaštavanje ili fokusiranje na negativne aspekte vašeg života može ukazivati na toksičan odnos, dok bi podrška i uzajamno poštovanje trebali biti ključni elementi prijateljstva.

Uništavanje samopouzdanja

Ako prijateljica ciljano pogađa vaše bolne tačke i svesno izaziva nesigurnost, to može ukazivati na toksičnost.

Freepik
 

Manipulacija i kontrola

Upotreba manipulacije i kontrole kako bi se ostvarili lični ciljevi ili održala moć u odnosu može biti znak nezdravog prijateljstva.

Nedostatak podrške

Ako prijateljica nije uz vas u teškim vremenima, ne pokazuje interes za vaše probleme ili ne pruža podršku kada vam je najpotrebnija, to može ukazivati na toksičnost odnosa.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike