Oko sokolovo: Poboljšajte svoj vid prirodnim putem - grickajte brokoli i primenite pravilo 20-20-20

26.11.2023

06:47

0

Autor: V. I.

Korisni saveti i trikovi kako biste očuvali svoje oči i obezbedili im dugotrajno zdravlje

Oko sokolovo: Poboljšajte svoj vid prirodnim putem - grickajte brokoli i primenite pravilo 20-20-20
Copyright Profimedia

Zdravlje očiju je, nažalost, vrlo često zanemareno i postanemo svesni problema kada je već kasno. Ipak, trebalo bi da znate da su ishrana, zaštita i vežbanje osnovni koraci ka dobrom vidu.

Pixabay
 

Zdravlje na usta ulazi

Kao i mnogi drugi aspekti svakodnevnog života, izbor hrane pozitivno utiče na zdravlje očiju. Konkretno,  za garantovane rezultattrebalo bi da jedite hranu sa ovim hranljivim materijama:

  • vitamini A, C i E
  • cink
  • lutein i zeaksantin (antioksidansi koji se nalaze u brokoliju, citrusnom voću, kupusu, spanaću i kukuruzu)
  • omega-3 masne kiseline

Takođe, potrebno je piti puno vode da bi suzni film bio dobro hidriran i čist.

Unsplash
 

Zaštita očiju

Aspekt koji ne treba potcenjivati je slučajna šteta koju izazivamo našim očima dok se bavimo drugim aktivnostima kao što su kućni poslovi ili sportske aktivnosti na otvorenom. Stoga, ako je potrebno, opremite se zaštitnim naočarima da biste izbegli oštećenja koja se lako mogu sprečiti.

Naočare za sunce koje kombinuju estetiku sa korisnošću takođe spadaju u ovu kategoriju, ali obavezno kupite one koje štite vaše oči od 99 ili 100% UV-A i UV-B zraka.

Takođe, ako koristite kontaktna sočiva, obavezno dobro operite ruke pre korišćenja jer su infekcije veoma česte i mogu dovesti do zamagljenog vida, iritacije i svraba.

Profimedia
 

Koliko je dim štetan za vaše oči?

Pušenje je glavni uzrok razvoja glaukoma, makularne degeneracije i katarakte. Ako odmah prestanete s pušenjem, to će vam pomoći da sprečite sve ove probleme i daće vam više energije da se posvetite sportu!

Pravilo 20-20-20

Kada provodite mnogo vremena ispred ekrana, vaše oči se veoma umaraju. Iz tog razloga, oftalmolozi su osmislili ovo pravilo koje se lako pamti. Za svakih 20 minuta aktivnosti, provedite 20 sekundi gledajući nešto na udaljenosti od 20 stopa (šest metara).

Ova praksa pomaže vašim očima da se opuste, a takođe vam daje malo prostora za disanje da se ponovo fokusirate i počnete ispočetka sa više elana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike