Kad prijateljstvo postane toksično: Pet sigurnih znakova da je prijatelj ljubomoran na vas

17.08.2021

20:20 >> 19:20

0

Nije lako prekinuti prijateljstvo, čak se smatra i da je teže od raskida sa romantičnim partnerom

Kad prijateljstvo postane toksično: Pet sigurnih znakova da je prijatelj ljubomoran na vas
Copyright Profimedia

Pored funkcionalnih porodičnih odnosa koji su nam važni tokom života, od velikog značaja su i kakvi su nam odnosi sa prijateljima.

Ne kaže se bez razloga da su nam prijatelji porodica koju smo sami izabrali, međutim, svedoci smo i toga da se brojna prijateljstva tokom života raspadaju. A šta se dešava kada je prijatelj ljubomoran na naš život.

pročitajte još

U tom slučaju, on uvek pokušava da nas sabotira kako bi bio bolji od nas. Vidi nas kao konkurenciju i bitno mu je da imamo samo njega u životu i nikog drugog.

Nije lako prekinuti prijateljstvo, čak se smatra i da je teže nego raskid sa romantičnim partnerom. Vrlo je verovatno da znakove toksičnog prijateljstva nećemo odmah primetiti, a kada ih primetimo teško ćemo se s tim nositi.

Ali, kao i svaku zdravu vezu, i prijateljstvo treba proceniti, pa ako nije dobro za nas napustiti ga.

Ovih pet znakova ukazuju na to da je prijatelj ljubomoran na vaš život i da imate toksično prijateljstvo:

1. Na vaše dobre vesti odgovara “hladno”

Ljubomoran prijatelj može u potpunosti da ignoriše vaše dobre vesti ili ih umanji kako bi ispalo da vaša dobra vest nije toliko velika stvar. Vrlo je moguće i da će početi da priča šta se njima dobro dogodilo kako bi se vaša vest izignorisala.

Profimedia

Drugim rečima, oni nisu podrška niti dele vaše oduševljenje, što čak može rezultirati i time da se ponekad neće pojaviti na vašim proslavama, a možda i hoće sa sarkastičnim forama kako bi oni bili u centru pažnje, a ne vi. Njihov nedostatak uzbuđenja prema vama ostaviće vas da se osećate nevoljeno.

Pravi prijatelj bi se obradovao vašim dobrim vestima i pokazao istinsku sreću zbog vas. Naravno, uvek bi bili tu za vas i podržavali vas. A ako ne mogu da prisustvuju događaju namenjenom vama, našli bi neki način kako da vas obraduju i kako da to zajedno proslavite.

2. Kritičan je prema drugima u vašem životu

Ljubomoran prijatelj uvek će kritikovati druge ljude u vašem životu koje vi volite ili kojima se divite, poput novog romantičnog partnera, prijatelja ili slično. Upravo zbog toga on bi mogao da se izoluje od vas kako ne bi morao da sluša o vašem prijatelju ili novoj ljubavi.

Pravi prijatelj vodio bi iskren razgovor s vama ako ga brine neko u vašem životu, a namera bi bila vrlo različita od kritike. Spuštati i kritikovati druge kako biste udaljili prijatelja od njih je jako sebično i nije odlika pravog prijatelja već ljubomornog i toksičnog.

Profimedia

3. Gleda vas kao konkurenciju

Iako ovo možda nećete primetiti, odnosno odbijaćete to da primetite, vaš ljubomoran prijatelj vrlo često će se takmičiti s vama iza leđa, a nekad će to i raditi u vašem prisustvu. Na kraju, oni žele ono što vi imate.

Možda ćete primetiti da ako nešto postignete, da i oni to žele, čak i bolje. Sve samo da vas sustignu i budu bolji od vas. Osim toga, takav prijatelj vrlo često će pokušati da vas uveri da nešto nije dobro za vas čisto da od toga odustanete – znači neće vas bodriti u nekim stvarima i terati vas da gurate napred jer ne žele da uspete. Mogu manipulisati i podsticati vas da postanete nedisciplinovani kako ne biste ostvarili ciljeve.

Na primer, možda naporno radite kako biste izgubili višak kilograma, a oni vam nose krofne svaki put kad vas vide i slično.

Pravi prijatelj neće se takmičiti s vama i neće hteti da vam uništi ciljeve i ono najbitnije neće vas gledati kao konkurenciju. Umesto toga biće srećan kada postignete svoje ciljeve i uvek će vas bodriti i podržavati.

4. Kopira vas

Vrlo brzo ćete shvatiti ko vam je ljubomoran prijatelj jer je to lako. On će početi da vas kopira u mnogo čemu. U početku vam to može laskati, ali kad počne da se oblači poput vas, oblikuje kosu poput vas i oponaša svako vaše ponašanje, to može biti jako iritanta stvar.

Oni u većini slučajeva žele vaš život.

Pravi prijatelj diviće se vašem stilu i samopouzdanju, te će ga koristiti kako bi podstakao sopstveni razvoj, a ne da bi preuzeo vaš lični stil.

Profimedia

5. Stvara zavisnost među vama

Ljubomoran prijatelj je žrtva, a vi ste spasitelj. On će uvek biti zavistan od vas i vi ćete mu uvek biti potrebni. Ali kada su u pitanju vaši problemi, to je već malo teže.

Vi želite da ga zaštitite, pa ste se zbog toga možda počeli da se povlačite iz drugih veza kako biste se usredsredili na pomoć njemu – uostalom, vi ste mu potrebni, a svi ostali su sasvim u redu. Počinjete da žrtvujete svoje interese, hobije i lične ciljeve.

Treba da shvatite da imate toksično prijateljstvo ako vas je ono promenilo u mnogo čemu, u načinu na koji razmišljate, više niste isti, ne zalažete se za iste stvari i slično.

Možda ste i primetili te znakove ali ih uvek nekako opravdate jer želite da ispadnete dobar prijatelj. Zapamtite, uvek birajte sebe i nemojte da ignorišete svoja osećanja i želje jer mislite da je to dobro (jer vam prijatelj to tako predstavlja), piše Your Tango.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike