Šta se dešava kada konzumirate jednu čašu alkohola dnevno?

03.08.2023

22:13

0

Autor: K. B.

Nova studija, koju je prenela nemačka novinska agencija Dpa, istražuje uticaj alkohola na krvni pritisak i upozorava na štetne posledice čak i kod umerene konzumacije

Šta se dešava kada konzumirate jednu čašu alkohola dnevno?
Ilustracija - Copyright Pexels

Naučnici su iznenađeni otkrivanjem da čak i jedno alkoholno piće dnevno može dovesti do povećanja krvnog pritiska.

Visok krvni pritisak opterećuje srce i krvne sudove, što može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući srčane i moždane udare, kao i vaskularnu demenciju. Iako postoje lekovi za regulaciju pritiska, promene u načinu života, kao što su vežbanje, gubitak težine i smanjenje unosa alkohola, kofeina i soli, mogu doprineti smanjenju rizika.

Pixabay
 

Studija, objavljena u časopisu American Heart Association Hipertension, analizirala je podatke iz sedam međunarodnih studija o konzumiranju alkohola i visokom krvnom pritisku. Preko 19.548 ispitanika iz SAD, Južne Koreje i Japana praćeno je pet godina, a rezultati pokazuju da čak i oni koji piju jedno alkoholno piće dnevno imaju viši krvni pritisak u poređenju sa apstinentima. Ova studija dodatno naglašava značaj smanjenja konzumacije alkohola za očuvanje zdravlja srca i krvnih sudova.

BONUS VIDEO.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike