Tajna savršenog merenja: Kada je najbolje da izmerite krvni pritisak za najtačnije rezultate?

13.05.2023

06:41

0

Autor: K. B.

Nije svejedno u koje doba dana ga merite

Tajna savršenog merenja: Kada je najbolje da izmerite krvni pritisak za najtačnije rezultate?
Visok krvni pritisak - Copyright Freepik

Najbolje je meriti pritisak ujutru pre doručka, jer su vrednosti tada najstabilnije. Važno je biti opušten i bez stresa tokom merenja, kako bismo dobili tačne rezultate i izbegli povećanje pritiska.

Zašto je važno tačno vreme merenja?

Merenje krvnog pritiska je važan korak u praćenju zdravlja, ali mnogi ljudi nisu svesni da vreme merenja može uticati na rezultate. Naše telo ima prirodne oscilacije pritiska tokom dana, u zavisnosti od različitih faktora kao što su aktivnost, stres i ishrana. Zato je ključno znati kada je pravo vreme za precizno merenje.

Jutarnja rutina: Idealno vreme za merenje

Stručnjaci se slažu da je najbolje vreme za merenje jutro. Posle noćnog odmora telo se smiruje i oporavlja, a pritisak se vraća u normalu. Preporučuje se da izvršite merenje pre konzumiranja bilo kakve hrane, lekova ili fizičke aktivnosti kako biste dobili najtačnije rezultate.

Freepik
 

Priprema za merenje: Šta treba da znate

Pre samog merenja, važno je da budete u opuštenom stanju. Sedite u udoban položaj, naslonite se leđima na stolicu i opustite ruku na ravnoj površini. Uverite se da niste pod uticajem stresa ili anksioznosti, jer to može privremeno uticati na vrednosti pritiska. Izbegavajte uticaj spoljašnjih faktora.  Ovo uključuje konzumiranje alkohola, kofeina ili pušenje najmanje 30 minuta pre merenja. Takođe, izbegavajte merenje odmah nakon fizičke aktivnosti ili emocionalnog uzbuđenja.

Redovno praćenje za potpunu sliku

Važno je napomenuti da je redovno praćenje neophodno za dobijanje potpune slike vašeg zdravstvenog stanja. Preporučuje se snimanje rezultata merenja kako bi se uočile promene tokom vremena.

Konsultujte lekara

Uvek je važno konsultovati lekara ili medicinskog stručnjaka ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi merenja krvnog pritiska. Oni će vam pružiti individualna uputstva i savete prilagođene vašim potrebama i zdravstvenom stanju.

Freepik
 

Budite odgovorni prema svom zdravlju

Merenje krvnog pritiska je jednostavan i važan način praćenja zdravlja srca i krvnih sudova. Pažljivo birajte vreme za merenje, pridržavajte se pravila pripreme i redovno beležite rezultate. Vaša pažnja i briga za sopstveno zdravlje mogu vam pomoći da održite optimalan pritisak i sprečite potencijalne probleme. Nemojte ignorisati znakove upozorenja ili promene vrednosti. Ako primetite konstantno visoke ili niske vrednosti, konsultujte se sa svojim lekarom za dalju procenu i upravljanje vašim zdravljem. 

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike