Da li preskakanje doručka stvarno dovodi do mršavljenja?

30.07.2023

06:45

0

Autor: K. B.

Ovo istraživanje otkriva značaj redovnog doručka za zdravlje i dugovečnost

Da li preskakanje doručka stvarno dovodi do mršavljenja?
Copyright Freepik

Iako postoje ljudi koji preskaču doručak iz različitih razloga, ovo istraživanje pokazuje da takva praksa može biti štetna za životni vek.

Doktori Nedra Belok i Lester Breslou sproveli su studiju sa skoro 7.000 ispitanika i identifikovali sedam faktora koji produžuju životni vek. Redovno doručkovanje bilo je među ključnim faktorima za duži život. Nakon devet godina praćenja, utvrđeno je da je broj zdravih navika direktno povezan sa verovatnoćom smrtnosti.

Freepik
 

Osobe koje neredovno doručkuju imaju čak 50 odsto veći rizik od smrti u poređenju sa onima koji redovno doručkuju. Ova činjenica posebno je važna kod starijih Amerikanaca, jer je pravilno doručkovanje jednako značajno kao izbegavanje pušenja i redovno vežbanje.

Jedna od čestih zabluda je da će preskakanje doručka pomoći ljudima da lakše smršaju. Međutim, istina je upravo suprotna - doručak bi trebalo da bude sastavni deo svakog režima ishrane namenjenog gubitku telesne mase.

Takođe, ovo istraživanje ukazuje na još jednu zdravstvenu korist redovnog doručka - smanjenje rizika od srčanog udara. Ujutru pre doručka, krvne pločice postaju lepljivije, što može dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka. Redovno doručkovanje može pomoći da se smanji ovaj rizik, posebno jer većina srčanih udara ima tendenciju da se dogodi između 7 i 12 časova pre podne.

Freepik
 

Dakle, dobre navike pri doručku imaju pozitivan uticaj ne samo na fizičko zdravlje već i na mentalnu performansu tokom jutra. Osobe koje doručkuju redovno pokazuju bolje raspoloženje i poboljšane kognitivne sposobnosti.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike