Stručnjaci otkrili: Fotografije hrane mogu smanjiti želju za prejedanjem

08.07.2023

06:40

0

Autor: K. B.

Nedavno istraživanje sa Univerziteta Pen Stejt donosi zanimljive zaključke o uticaju gledanja fotografija hrane na naše osećanje sitosti i kontrolu apetita

Stručnjaci otkrili: Fotografije hrane mogu smanjiti želju za prejedanjem
Copyright Pexels

Studija je pokazala da posmatranje slika hrane može značajno smanjiti želju za prejedanjem. Istraživači Erik Korti i Dženaj Gardni su uključili 59 stručnjaka za seksualnu terapiju, bračne psihologe i porodične terapeute u svoje istraživanje kako bi identifikovali ključne vremenske periode od penetracije do ejakulacije tokom seksualnog odnosa. Na osnovu odgovora stručnjaka, zaključili su da seks koji traje duže od pola sata može izazvati nezadovoljstvo i razočaranje.

Freepik
 

Naučnici su osmislili nekoliko onlajn eksperimenata u kojima je učestvovalo više od hiljadu ispitanika. Kroz ove eksperimente, zaključeno je da gledanje fotografija hrane više od trideset puta može izazvati osećaj sitosti kod pojedinaca. Takođe, ispitanici koji su više puta videli istu sliku hrane birali su manje porcije u poređenju sa grupom koja je sliku videla samo tri puta.

U istraživanju su se koristile slike M&M bombona u različitim bojama, kao i Skittles bombona koje imaju različite ukuse. Rezultati su pokazali da boja i ukus hrane nisu imali značajan uticaj na osećaj sitosti.

Pexels
 

Gojaznost je jedan od najvećih zdravstvenih izazova današnjice, a prekomerno konzumiranje hrane je jedan od ključnih faktora koji dovode do ovog problema. Rezultati ove studije mogu imati praktičnu primenu u kontroli apetita i sprečavanju prejedanja. Predložena je ideja razvoja aplikacija zasnovanih na vizuelnoj stimulaciji hrane kako bi se smanjila želja za prekomernim unošenjem hrane.

Rezultati ove studije pružaju nove perspektive i otvaraju vrata za dalja istraživanja o uticaju vizuelnih podsticaja na apetit i ponašanje u vezi sa hranom. Svega dvadeset pogleda na sliku hrane mogu biti dovoljni da se javi osećaj sitosti, prema rezultatima ovog istraživanja.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike