20. nedelja trudnoće – šta se dešava i koje planove dalje praviti?

30.05.2023

10:27

0

Period nakon 20. nedelje trudnoće prolazi dosta brže, nego što je to slučaj sa prethodnih 20 nedelja

20. nedelja trudnoće – šta se dešava i koje planove dalje praviti?
Copyright Promo

Da li znate da ste tačno na polovini svoje trudnoće? Međutim, postoji jedna vrlo zanimljiva stvar, iako ste na polovini, period nakon 20. nedelje trudnoće prolazi dosta brže, nego što je to slučaj sa prethodnih 20 nedelja. Neverovatno. Mnoge stvari se dešavaju u vašem organizmu, posebno se dešavaju promene kada govorimo o bebi u stomaku, ali je ovo ujedno i period kada je sasvim u redu da polako počnete da pravite planove kako će izgledati bebin kutak, da ga polako sređujete, ali i obratite pažnju šta će vam to sve biti potrebno kada beba bude došla. 

Beba u 20. nedelji trudnoće

20. nedelja trudnoće donosi velike promene. Za početak, osećaćete treperenja u stomaku, koja su u stvari pokreti bebe, ali ćete tek za dve nedelje otprilike biti svesni da su to njeni pokreti, a ne krčenje creva, recimo. Beba se sada okreće, sisa palac, igra se u stomaku, jer se i njen nervni sistem razvija, pa postaje svesnija okoline u kojoj se nalazi, a reaguje i na vaš glas, dešavanja u vašoj okolini...
Beba se više ne meri od glave do guze, već od glave do stopala, pa verovatno ima okom 22cm dužine i oko 300 grama težine. 20. nedelja trudnoće je vreme kada ćete početi da osećate svoje dete u stomaku, što donosi i posebne emotivne trenutke, kao i lagano buđenje roditeljskog instinkta.

Mama u 20. nedelji trudnoće

Kako se velike promene dešavaju kod bebe, tako je vreme da se dogode i kod mame. Ovo je period kada je već ponovo potrebno otići na pregled, ultrazvuk, da bi se utvrdilo da je sve uredno. Van toga, moguće je da počne manja nelagodnost u želucu, jer bebi kreće da raste prava kosa, a pored toga, nastupa period kada se na nedeljnom nivou kilaža povećava. 20. nedelja trudnoće je u tom smislu prekretnica, ali ne brinite, to je prirodna pojava i ništa što će vas omesti u svakodnevnom životu. Pored toga, polako je dobro krenuti sa nekim planovima i organizacijom. Kako će izgledati soba ili kutak gde će biti bebin krevetac, koje boje ćete koristiti, šta ćete sa čim spojiti... Mnoge mame se pitaju i šta raditi sa kozmetikom za bebe?

Kozmetika za bebe

Možemo reći da je polovina trudnoće vreme kada je još rano da kozmetika za bebe bude prioritet, posebno kada govorimo o kupovini, međutim, možete se u ovim danima, kada ste još rasterećeni informisati o tome šta sve postoji i kakva su iskustva drugih roditelja. Kozmetika za bebe je nešto što je potrebno od prvog dana, baš kao i pelene, zato je važno da se informišete i pronađete nekoliko najboljih opcija, a onda ćete kada dođe vreme moći da se odlučite za onu koja je prema vama najpodesnija. 

Kolica i kreveci – kada je vreme za kupovinu?

Običaji kažu da se pripreme vrše tek nakon porođaja. Iskustvo kaže da je bolje rezervisati na vreme, makar ono osnovno. Kada govorimo o osnovnom, to su krevetac, nosiljka i kolica. Iako kolica nisu potrebna od prvog dana, često ih možete pronaći u sklopu nosiljke, autosedišta, pa je to jedan vid uštede kada se pripremate za dolazak bebe. Zato je 20. nedelja trudnoće vreme kada je dobro pogledati lagano šta sve ima u radnjama, kakve su cene, kakvi dezeni, a onda ubrzo doneti odluku za rezervacije ili kupovine, što da ne.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Promo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike