Zašto je jesen najbolje vreme da krenete na trčanje?

23.09.2020

07:23 >> 07:14

0

Mnogo benefita za duh i telo

Zašto je jesen najbolje vreme da krenete na trčanje?
Copyright Profimedia

Postoji nekoliko prelomnih momenata tokom godine, kada sumiramo učinke i donosimo neke nove odluke. Počevši od 1. januara, kada na snagu stupaju brojne novogodišnje rezolucije, doduše, mnoge ne prežive Božić, ali prosto, to je vreme za podvlačenje crte. Uvek je i tu dan rođendana, kada želimo da iza sebe ostavimo “staro ja” i započnemo novu numerološku godinu sa “novim ja.” Takođe, jesen je vreme novih odluka i početaka jer je to period kada se sve posle letnjih odmora i pauza vraća u svoju kolotečinu. Zato ove jeseni donesite neke zdrave odluke za sebe i uvrtite trčanje u svoj raspored. A zašto je ovo pravo vreme, otkrićemo vam u nastavku.

Ne samo da je, vjerujte, trčanje u jesenskom krajoliku jedna od aktivnosti koje ćete uvijek pamtiti nego ima i brojne dobrobiti za naše zdravlje. Osim toga, dugogodišnji trkači slažu se da uistinu nema boljeg dijela godine od jeseni za usvajanje ove navike.
A evo i zašto.

1. Pogodna temperatura

Ne samo da je trčanje u jesenjem pejzažu nešto u čemu ćemo uživati, već ima i velike dobrobiti za naše zdravlje. Dugogodišnji trkači se slažu da nema boljeg dela godine od jeseni za usvajanje ove navike. A evo i zašto. Dok je leti potrebno ustajati u zoru kako bi se moglo što prijatnije trčati, u jesen to ne mora biti tako. Iako trenutno svedočimo toplijem septembru nego inače, temperature su, ipak, niže od onih letnjih. Samim tim, to znači da je trčanje sigurnije, da ne postoji toliko velik rizik od dehidracije, a smanjuju se i mogućnost vrtoglavice, pa čak i sunčanice.

2. Prilika za novi početak

Jesen obično vezujemo za nove početke. Brojni ljudi, možda čak i više nego početkom nove godine, obećavaju da će pokušati nešto da promene. Trčanje je jedna od najjednostavnijih aktivnosti s kojima možete započeti put promene. Sve što vam treba su prikladne patike i malo dobre volje. Čak i samo 15 minuta trčanja učiniće čuda u vašoj novoj rutini.

3. Poboljšanje psihičkog i fizičkog zdravlja.

Kako dani postaju sve kraći, a time večeri duže, u mnoge se uvlači tračak anksioznosti, ponekad čak i depresije. Stručnjaci se slažu da ta situacija može zadesiti bilo koga, no otežavajuće okolnosti svakako su samoća, nedostatak bliskih ljudi, prekid veze, gubitak posla, bolesti ili smrti bliskih ljudi. To se događa jer nam se zbog promena kojima svedočimo u prirodi može činiti da počinjemo da gubimo kontrolu nad svojim životom i onim što nas okružuje. Zato je trčanje odličan izduvni ventil koji može pomoći.

Osim što poboljšava mentalno zdravlje, trčanje ima brojne dobrobiti i za naše telo. Gubitak kilograma svakako je velika prednost jer se s njim smanjuje i povišeni krvni pritisak, kao i mogućnosti za razvoj dijabetesa.

I zato prigrlite ovu jesen, izvadite patike i krenite. I samo korak po korak, ako ne pretrčite sve što ste planirali i brzi hod će zarumeneti vaše obraze i doneti navalu “hormona sreće.”

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: zadovoljna.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike