Neke stvari nisu toliko strašne, ali plašimo ih se zbog filmova: Da li volite da se vozite starim liftom koji škripi?

21.02.2023

19:57

0

Autor: Z. A.

Da li živi pesak može da vas proguta ili da vas jato pirana izgricka do kostiju?

Neke stvari nisu toliko strašne, ali plašimo ih se zbog filmova: Da li volite da se vozite starim liftom koji škripi?
Žena u liftu - Copyright Pixabay

Postoje neke obične stvari kojih se bojimo zbog horora. Filmovi uvek previše dramatizuju stvari i to nije nešto zbog čega ih možemo osuđivati.

Neke stvari prelaze iz jednog filma u drugi, a s godinama se naviknemo na njih misleći da svet tako funkcioniše. Jedna od veoma čestih fobija je strah od lifta.

Ovih šest stvari, međutim, nije toliko štetno koliko se čini:

1. Živi pesak

Nemoguće je da vas živi pesak potpuno proguta. Ako slučajno uđete u njega, najdublji nivo na koji ćete stići je do struka, tako da lako možete pobeći kada dotaknete dno jame.

Profimedia
 

2. Pirane

Pirane su zapravo prilično miroljubive i ne, ne skrivaju se očajnički čekajući da zakoračite u vodu. Uglavnom se hrane morskim algama, semenkama i drugim biljkama.

Povremeno jedu meso životinja i napadaju male ribe. Čak i da su vas napale, povrede bi verovatno bile lakše.

Profimedia
 

3. Propadanje lifta

Svi liftovi imaju debele i izdržljive sajle, a svaka od njih može nositi više od težine kabine. Tu su i višestruke sigurnosne kočnice.

Čak i ako, što je vrlo malo verovatno, fift počne strmoglavo da pada, to ionako ne bi bio slobodan pad jer će ga trenje od kočnica i pritisak vazduha ispod njih usporiti.

Pixabay
 

4. Laseri

Suprotno uvreženom mišljenju, laseri ne mogu prerezati nekoga kao što nož reže maslac. To bi sigurno trajalo mnogo duže. Da bi se to dogodilo, laser mora da bude fokusiran na određenu tačku, a objekt bi trebalo da bude nepokretan. Osim toga, većina sigurnosnih lasera otkriva samo kretanje, a ponekad su čak i nevidljivi.

Pixabay
 

5. Otvori i kanali ventilacija

Puzanje kroz otvore je moguće, ali nije tako lako kao što izgleda. Najverovatnije ćete pronaći puno prašine i krhotina i slabih delova kroz koje možete propasti. Osim toga, ne možete to učiniti tiho - sigurno će vas se čuti.

Profimedia
 

6. Hloroform - inhalacioni anestetik

Ne možete samo prići nekome, gurnuti mu maramicu u lice i nadati se da će osoba odmah zaspati. Hloroform ne deluje tako.

Zapravo, deluje tek nakon pet minuta namernog i dubokog udisaja. Naravno, filmovi to ubrzavaju jer ne mogu protraćiti dragocenih pet minuta, piše Bright Side.

Pixabay
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike