Nauka potvrdila: Buntovna i tvrdoglava deca imaju veće šanse da postanu uspešni ljudi

18.02.2023

17:34

0

Autor: Z. A.

Uspeh buntovne dece u odrasloj dobi mogao biti rezultat sebičnosti

Nauka potvrdila: Buntovna i tvrdoglava deca imaju veće šanse da postanu uspešni ljudi
profimedia-0400718824 - Copyright Profimedia

Roditelji često ne razumeju zašto su njihova deca nerazumno tvrdoglava, neposlušna i buntovna, pa misle da je problem u načinu na koji ih vaspitavaju. Iako je teško razumeti razloge osporavanja roditeljskog autoriteta, mesta za brgu zapravo nema.

Prema istraživanju objavljenom na „ResearchGateu“, deca koja su vrlo tvrdoglava i buntovna, odnosno koja manje slušaju odrasle, imaju više šanse da u budućnosti postanu uspešni ljudi.
Istraživanje je pratilo razvoj 3.000 dece u dobi od osam do 12 godina, i to u razdoblju od 1968. godine do danas.

Naučnici su beležili sve podatke o njima, poput kvocijenta inteligencije, socioekonomskog statusa, porodične situacije, dnevnih aktivnosti i školskih ocena, kao i njihove stavove i ponašanja. Kad su nakon godina istraživanja sumirali sve podatke, naučnici su došli do spoznaje da su se tvrdoglavci i buntovnici bolje snašli u današnjem svetu od dece koja su bila uzorna i poslušna.

Pexels
Neposlušno dete

Studija je pokazala da deca koja su obično prkosila autoritetu imaju tendenciju da propituju stvari koje se događaju oko njih i razmišljaju izvan granica.


Naučnici su utvrdili da im je to buntovništvo davalo neku kreativnu prednost kad su posredi bile nove ideje ili pokretanje posla.
Oni koji su se smatrali pobunjenicima, neposlušnima i tvrdoglavima u detinjstvu bili su kasnije postavljeni na važne položaje unutar različitih kompanija i zarađuju više novca od onih koji su imali bolje ocene i bili discipliniovaniji u detinjstvu.
Pexels
Neposlušno dete

Prema analiziranim varijablama, naučnici su utvrdili da je uspeh buntovne dece u odrasloj dobi mogao biti rezultat njihove sebičnosti i stavljanja vlastitih interesa na prvo mesto.
Budući da ne poštuju pravila koja im se nameću, postaju stručnjaci prilikom pregovora i traženja bolje plate, te ih tvrdoglavost uvek tera da traže najpovoljniju opciju za sebe.

Pexels
Neposlušno dete

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike