Osećanja koja bukvalno uništavaju telo: Ovo je pet najgorih emotivnih otrova koje sami pravimo

14.12.2022

19:33

0

Autor: Z. A.

Izrazi „ždere mi džigericu“, „smrzao od straha” i ima „grčeve od brige” nisu nastali slučajno

Osećanja koja bukvalno uništavaju telo: Ovo je pet najgorih emotivnih otrova koje sami pravimo
Tužna žena klovn - Copyright Unsplash

Ako kažemo da nas osećanja truju, onda to nije samo pesničko izražavanje. Ne verujete?


Razmotrimo kako osećanja utiču na pojedine organe, pa ćete lakše shvatiti kako su tesno povezani sa trovanjem tela.

1. Ljutnja

Kad smo ljuti, dolazi do zastoja u radu jetre. Odatle potiče izraz „ždere mi jetru ili džigericu“. Zašto za nešto što nas ljuti ne kažemo da nam oštećuje bubrege ili pluća? Očigledno viševekovna prirodna mudrost zna isto što zna tradicionalna kineska medicina.

Istina je uvek jedna, bez obzira na to da li ste Evropljanin, Indijac ili Kinez. Osećaj ljutnje onemogućava normalan rad jetre koja je izuzetno značajna za čišćenje naše krvi. Ako je jetra blokirana ljutnjom, otrovani smo.

Profimedia
Ljutnja

2. Tuga

Slično se događa kada osećaj žalosti (tuge) sabotira ispravan rad naših pluća – drugog organa zaduženog za detoksikaciju. Kako dišete kad ste tužni? Da li duboko i opušteno? Ma kakvi – pre bi se moglo reći da tada dišete kao riba – plitko i u grču. Zato nije slučajno što kažemo da „nas je spopala i stisla tuga” ili da osećamo da nas „tuga guši”. Tuga neposredno utiče na disanje i debelo crevo i zato, tada dišemo plitko i imamo teškoće s probavom – zatvor.

Posledica jednog i drugog jeste da se u telu zadržavaju otrovi koje nismo izbacili disanjem ili stolicom. Krv ne dobija dovoljno kiseonika i u njoj se zadržava previše ugljen-dioksida. To nas zakiseljava i sprečava prenos određenih hranljivih materija i, u krajnjem slučaju, čak tera neke ćelije da se prilagode delovanju bez kiseonika (tako nastaju ćelije raka).

Unsplash
Tuga

 

3. Strah

I treći organ za detoksikaciju, bubrezi, pod jakim su uticajem osećanja. Bubrezi i mokraćna bešika najviše su pod uticajem straha. Poznajete izjave da se neko „smrzao od straha” ili „probledeo od straha“? To se događa kada se bubrezi, od straha, odjednom skvrče i dođe do zastoja u filtriranju i čišćenju krvi. Posledica toga jeste poremećaj cirkulacije zbog čega su nam ledene ruke i noge.

Ako strah traje duže, posledice su utoliko teže. Bubrezi kontrolišu i mišiće koji stežu vrat mokraćne bešike i anusa. Ukoliko su blokirani od straha, dolazi do njihovog popuštanja i nemogućnosti kontrole sfinktera (mišića stezača) i ispuštanja stolice i mokraće. Odatle izrazi da se neko „us… od straha ili „upiš… od straha”.

Profimedia
Strah

4. Briga

Brige nas truju neposredno. To osećanje pogađa, prvenstveno, našu probavu – želudac, slezinu i gušteraču. Često se čuje da ima neko „grčeve od brige”. Činjenica je da su tada probavni organi u grču i ne mogu obaviti svoj zadatak. Zato i najkvalitetnija hrana može postati u telu otrov jer se neispravno prerađuje, a počinje i vrenje u probavnom sistemu i zaostajanje hrane u zgrčenim organima.

Zato umesto dobro sažvakane, sa kiselinom i enzimima obrađene hrane u naše crevo dolazi polusvarena hrana koja predstavlja odličnu podlogu za patogene organizme i njihove otpadne proizvode koji nas ubrzano truju.

Pixabay
Briga

5. Pohlepa

A šta je s pohlepom? Otrovnost pohlepe osećamo u svakodnevnim događajima, kako kod nas, tako i drugde u svetu. Za pohlepne ljude kažemo da su „tvrdog srca” i to je veoma tačan opis. Pohlepa pogađa srce i tanko crevo. Želja za sve većim i većim bogatstvom očituje se aritmijama i nepravilnostima rada srca.

Pohlepa uspešno stvara i sva ostala, već spomenuta, osećanja. Ko živi u stalnom strahu da bi mu mogli nešto oduzeti, da će propasti ili se opterećuje time kako bi mogao steći još više, veoma brzo počne doživljavati i druga spomenuta osećanja, piše atma.hr.

Pexels
Pohlepa

...

Je li sada jasnije zašto kažemo da je pomenutih pet otrova osnova za većinu bolesti koje danas poznajemo?

Kada se stalno ponavljaju i neprekidno pogađaju određene organe, stvaraju slabu tačku (kako kažemo u medicini „locus minoris”) koja je, onda, prijemčiva i za druge, materijalno opipljivije teškoće sa organima.

Tako se kod „večno tužnih” javljaju kronične teškoće disanja (astma, bronhitisi), kod „vječno zabrinutih” teškoće probave, „uvik ljutih i razočaranih” teškoće s jetrom, kod „stalno uplašenih” seda kosa, teškoće organa za reprodukciju, teškoće cirkulacije i upale mokraćnih organa itd.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike