Šta bi se moglo dogoditi vašem telu ukoliko biste počeli da jedete samo jednom dnevno

15.10.2022

04:47

0

Autor: D. R.

Jesti jednom u 24 sata zvuči kao nemoguća misija, ali mnogi ljudi to praktikuju

Šta bi se moglo dogoditi vašem telu ukoliko biste počeli da jedete samo jednom dnevno
Hrana - Copyright Profimedia

OMAD (što znači „jedan obrok dnevno“) je oblik povremenog posta za koji se veruje da pomaže kod gubljenja težine.

Naravno, nije svima cilj gubitka težine - neki samo žele da budu zdraviji ili troše manje novca na hranu. Kojoj god grupi da pripadate, otkrili smo neke stvari koje se dešavaju mnogim ljudima nakon što drastično promene svoj način ishrane. 

Pexels
 

1. Možda ćete dobiti na težini

U slučajevima smanjenog unosa hrane, vaše telo uključuje svoj „režim gladovanja“ i ostavlja u zalihama svu hranu koju konzumirate – na ovaj način ćete je imati za kasnije kada vam je najpotrebnija. U osnovi usporava vaš metabolizam. Povrh svega, proizvodnja kortizola (hormona stresa) se povećava, a to dovodi do skladištenja masti.

2. Nivo šećera u krvi može postati nestabilan

Dugi periodi bez jela obično dovode do nestabilnog nivoa šećera u krvi. Hipoglikemija (ekstremno nizak šećer u krvi) je često uzrokovana postom, posebno ako imate dijabetes tipa 2. Kasnije ćete možda patiti od napetosti mišića koja izaziva glavobolje.

3. Nećete dobijati dovoljno hranljivih materija

Jedan obrok dnevno možda neće moći da vam obezbedi dovoljnu količinu vitamina. Kao rezultat toga, imate veći rizik od razvoja posledica nedostatka vitamina. Na primer, gubitak kose je često povezan sa nedostatkom hranljivih materija. U međuvremenu, bele mrlje na noktima (leukonihija) obično su uzrokovane nedostatkom cinka i kalcijuma.

Profimedia
 

4. Vaš društveni život bi se mogao pogoršati

Ručak na poslu, porodična okupljanja i rođendani - svi ovi društveni događaji će proći pored vas jer ste ograničeni na samo jedan obrok. Kao posledica toga, vaša porodica i prijatelji će vam propovedati o pravilnoj ishrani i neizbežno dovoditi u pitanje vaš zdrav razum. Osim toga, bićete i razdražljiviji zbog gladi.

5. Možda ćete početi da patite od glavobolje

„Glavobolje od dijeta“ su česte među onima koji žele da što pre izgube višak kilograma. Javljaju se iz više razloga, bilo da su to zbog perioda prilagođavanja, pada nivoa šećera u krvi, nedostatka magnezijuma i mnogih drugih.

Profimedia
 

6. Možda počnete da osećate da vam je uvek hladno

Jedenje jednog obroka dnevno preusmerava vaš protok krvi u pravcu skladištenja masti. Na taj način zalihe energije i, u slučaju nužde, daje vam snagu i okretnost. Mala količina kalorija čini da se osećate stalno hladno i gladno.

7. Veća je verovatnoća da ćete jesti nezdravo

Možda ćete biti u iskušenju da uživate u nezdravoj hrani bogatoj ugljenim hidratima i šećerom jer jedan obrok dnevno daje lažni osećaj sitosti. Veća je verovatnoća da ćete se prejedati i izabrati nezdrave opcije. Posle 24 sata gladi, činija brokolija može biti poslednja stvar na umu. Posle obilnog obroka, takođe možete da se osećate usporeno i nemotivisano za posao.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike