Imate običaj da se non-stop merite? Stručnjaci objašnjavaju da li je to dobro ako planirate da izgubite kilograme

15.03.2022

05:30

0

Nekada je bolje skoncentrisati se na zdravu ishranu nego na brojanje izgubljenih kilograma

Imate običaj da se non-stop merite? Stručnjaci objašnjavaju da li je to dobro ako planirate da izgubite kilograme
Žena, vaga za merenje 1 - Copyright Profimedia

Višak kilograma je nešto sa čime se mnogi bore i od čega mnogi strepe.

A kada odlučimo da povedemo računa, vaga nam postaje najbolji prijatelj.

Ili neprijatelj. U zavisnosti od očekivanja.

Mnogi od nas svakog jutra prvo stanu na vagu, kako bi proverili da li smo izgubili neki kilogram tokom noći.

A evo šta stručnjaci kažu, koliko često treba koristiti vagu za kontrolisanje telesne težine.

Ukoliko želite da poboljšate zdravlje, trebalo bi da razmislite da li to treba da uključuje i gubitak kilograma, jer zdravlja može da se poboljša pravilnom ishranom i vežbanjem, bez da izgubite i kilogram, ali ukoliko vam je gubitak kilograma cilj, pre svega, treba da shvatite da je u pitanju dugotrajan proces.

Profimedia
 

Pratite uspeh

- Ako planirate da svakog dana pratite svoj uspeh putem vage, sami odlučite da li će ta navika da pomogne ili odmogne vašem procesu mršavljenja - objašnjava dr. sci. Suzan Klajner (Susan Kleiner), nutricionistkinja iz Vašingtona.

Dodaje i da morate da razmislite o još jednoj stvari. Naime, kako se vaša težina povećava, ne nakupljaju se samo masnoće, već i mišićna masa. Oko 20 do 30 posto viška kilograma je samo tkivo, uz dodatak kosti i mišića. Dr Donald Hensrud, dodaje da nije potrebno gubiti mišićnu masu koju ste stekli, pa nije realno za očekivati da imate istu telesnu težinu kao u srednjoj školi.

Profimedia
 

Možda vam cilj nije gubitak kilograma, već održavanje kilograma. U tom slučaju redovno merenje može da bude od koristi. Studija koja je sprovedena 2014. godine se bavila proučavanjem sve literature vezane za ovu temu, pa su stručnjaci u zaključku naveli kako bez obzira na to da li koristite vagu svakog dana, kako biste pratili gubitak kilograma ili održavali telesnu težinu, ta navika može da bude od velike pomoći kod sprečavanja razvoja bolesti koje su povezane sa starenjem.

Studija je pokazala da redovno vaganje doprinosi održavanju željene telesne težine, ali i sprečavanju nakupljanja kilograma. Ipak, ovakvi rezultati istraživanja ne moraju da se odnose na svaku osobu.

Pexels
 

Predstavlja pritisak

- Za nekoga će ta navika biti dobra, nekom drugom će biti dovoljno da proverava stanje na vagi jednom nedeljno, dok će nekoj trećoj osobi to predstavljati pritisak i onemogućiti mršavljenje - dodaje Klajner.

Nisko samopouzdanje

Različite literature su pokazale da je često merenje povezano sa osobama koje imaju nisko samopouzdanje kao i negativan pogled na svoje telo. Pregledima studija se zaključilo i da će neke osobe patiti od depresije i anksioznosti ako se često mere. Pokazalo se i da često merenje može biti povezano i sa razvojem problema u ishrani. Stručnjaci dodaju da ako vas zanima kako na vas deluje često merenje, možete o toj navici da porazgovarate i sa lekarom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike