Legendarnog kriketaša Šejna Vorna ubila dijeta: U Srbiji je sve popularniji režim ishrane koji je zaustavio srce sportiste

07.03.2022

16:18

0

Sportista je 14 dana pio samo zelene i crne sokove, a

Legendarnog kriketaša Šejna Vorna ubila dijeta: U Srbiji je sve popularniji režim ishrane koji je zaustavio srce sportiste
collage(1) - Copyright Tanjug/Pexels

Legendarni igrač kriketa Šejn Vorn preminio je pre nekoliko dana iznenada od srčanog udara u 53. godini tokom odmora na Tajlandu, a sada se zna i razlog zašto mu je srce stalo.


Njegov menadžer otkrio je da je uzrok taj što je 14 dana bio na dijeti tokom koje je pio samo sokove i čajeve za "pročišćavanje". Umesto da se vrati u formu, dobio je srčani udar zato što je
dijeta koju je držao opasna za kardiovaskularni sistem.

- Vorn je bio na strogoj dijeti tokom 14 dana i pio samo zelene i crne sokove - ispričao je njegov menadžer Džejms Erskin i dodao da je koristio i čajeve za čišćenje organizma.
Poznati kardiolog Geri Dženings takođe je potvrdio da takve dijete mogu da naprave komplikaciju srcu.
Pexels
 

- Dijete koje se uglavnom zasnivaju na tečnostima mogu da izlože kardiovaskularni sistem dodatnom naporu. Ako vaš organizam odjednom ima problem sa unosom soli, tečnosti i elektrolita, čak i manja srčana epizoda može da izazove mnogo ozbiljnije posledice -  objasnio je medicinski savetnik britanske Fondacije za srce, profesor Geri Dženings.

Nažalost, ova dijeta je i u Srbiji veoma popularna i mnogi je drže, a može da izazove srčani udar
Dijeta brzo daje rezultate, ali brzo iscrpljuje organizam.

Dijeta sokovima je vrsta posta i ne preporučuje se svakome, a takav režim posebno treba da izbegavaju osobe koje imaju dijabetes, srčane bolesti ili slab imunitet (posebno ako je reč o dijeti sokovima od svežeg voća).

Takođe, dijeta za čišćenje ili pročišćavanje organizma opasna je za sve koji imaju kardiovaskularne probleme, ali to je dodatno zakomplikovano činjenicom da mnogi ne znaju da imaju visok pritisak, aterosklerozu ili druge bolesti krvnih sudova.

Pixabay
 

Vorn je bio, po sopstvenom priznanju, strastveni pušač, vodio je bitku sa viškom kilograma i nedavno je preležao koronavirus. Zakazana autopsija će utvrditi tačan uzrok njegove iznenadne smrti tokom odmora na Tajlandu, prenosi Mondo.

Podsetimo, u javnosti, Šejn će pored svojih sportskih podviga i rezultata ostati upamćen upravo po romansi sa slavnom britanskom glumicom Elizabet Harli.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike