Da li nekad sanjate svoju rodnu kuću? Stručnjak objašnjava šta to može da znači

05.03.2022

17:27

0

Sanjate li ponekad kuću u kojoj ste proveli detinjstvo i mladost? Malo smo istražili o čemu bi se moglo raditi

Da li nekad sanjate svoju rodnu kuću? Stručnjak objašnjava šta to može da znači
woman-g408995fc9_1280 - Copyright Pixabay

Sanjate li ikada svoj stan ili kuću iz djetinjstva u kojoj ste dugo živeli s roditeljima. Ovo posebno mesto se vrlo često pojavljuje u snovima mnogih ljudi. Ponekad je to stan iz vremena dok smo bili deca i tinejdžeri, ponekad u fantastičnoj verziji današnjeg vremena, u kojem tamo živimo kao odrasle osoba.

Šta to podsvest pokušava da nam kaže? Želimo li potajno da živimo u groznom predgrađu u kojem smo odrastali? Ili da opet imamo neonsko plavu plastičnu fotelju na naduvavanje, super nintendo i popriličnu kolekciju praznih bočica dezodoransa kao ukrasne elemente?

Snovi o roditeljskoj kući: uživamo li u prošlosti?

Prema rečima terapeuta i stručnjaka za snove dr Lesli Elis, verovatno nije nijedna od ovih opcija razlog za noćne posete domu iz djetinjstva.

Pixabay
 

 

- U idealnom slučaju smo vezani za svoj roditeljski dom jer ga povezujemo sa sećanjima na vreme kada smo se osećali voljeno i podržano - rekla je ona za MindbodyGreen.

- To može biti vreme slobode i to nas veoma dirne jer smo tamo doživeli toliko „prvih puta" kad smo bili mladi.


Prema rečima dr Elis, postoji nekoliko razloga zašto upravo sada sanjamo o roditeljskoj kući. Jedna od mogućnosti je da trenutno obrađujemo sećanja iz detinjstva, a to mogu biti i pozitivna i negativna iskustva. Naime, manje prijatna sećanja na prošlost i danas nas mogu zaokupiti jednako kao i ona izuzetno lepa. Ova druga bi mogla doći do izražaja kada prolazimo kroz tešku fazu s tipičnim „problemima odraslih“, poput brige o novcu ili stresa na poslu.
Pixabay
 
Sanjati o prostorijama iz detinjstva može predstavljati unutrašnji rast


Takođe je moguće da se vrlo snažno razvijate. Obratite pažnju jesu li se sobe u vašem roditeljskom domu iz snova promenile u odnosu na vreme kad ste bili mladi.

- To obično znači koliko smo iznutra narasli i promenili se otkako živimo u stanu ili kući - otkriva dr Elis.
Još jedno moguće objašnjenje snova o domu iz detinjstva jeste da je to mesto poput metafore za naše telo i potencijalni zdravstveni problem. Na primer, prozori mogu predstavljati oči, električni sistemi mogu predstavljati vaš nervni sistem itd. U tom slučaju, Lesli Elis savetuje da to razjasnite s lekarom.

Pixabay
 

Na kraju, verovatno nikada nećemo tačno znati zašto baš tu stvar sanjamo određene noći. Uostalom, naš mozak obrađuje toliko puno utisaka i iskustava tokom spavanja – kako onih iz prošlih nekoliko dana, tako i onih iz našeg detinjstva i mladosti. Ali ti tragovi malo pomažu u dešifriranju prividne zbrke naših noćnih putovanja u prošlost.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike