Tri veoma loše navike koje smo stekli u pandemiji i kojih treba pod hitno da se rešimo

07.01.2022

19:15

0

Početak godine je pravi momenat kada treba da shvatimo koje navike moramo da počnemo da negujemo, a kojih da se rešimo

Tri veoma loše navike koje smo stekli u pandemiji i kojih treba pod hitno da se rešimo
Tužna žena - Copyright Unsplash

Grečen Rubin, osnivačica aplikacije "Happier", koja pomaže u praćenju korisnika i njihovih navika, kaže da su naučnici otkrili kako 40 odsto naše svakodnevice je određeno upravo navikama.

- Ako njegujete navike koje vam odgovaraju, veće su šanse da ćete biti srećniji, zdraviji i produktivniji. A ako vam navike samo odmažu, teže je biti zadovoljan životom. One oblikuju naš život i zato su od velikog značaja - dodaje.

Neka 2022. godina bude mnogo srećnija i uspešnija i bez ovih navika koje ste možda stekli u pandemiji.

1. Trošite energiju na stvari koje ne možete da promenite 

- Puno je stvari koje možemo danas da učinimo kako bismo bili sigurniji i srećniji, ali neke stvari ne možete da kontrolišete. Trenutak kada to shvatimo treba da iskoristimo kako bismo trošili što manje energije na brigu o pandemiji i krenuli napred - ističe Itan Kros, autor knjige "Chatter: The Voice in Our Head, Why It Matters, and How to Harness It.".

Kros navodi kako nas negativan unutrašnji glas može držati na jednom mestu i podstaći osjećaj bespomoćnosti i to može biti veliki problem.

- Otežava nam život i svakodnevicu. Nesigurnost i gubitak kontrole su tokom pandemije povećali stopu anksioznosti i depresije za 30 odsto - dodaje. Na sreću postoje tehnike kako možete sebi da pomognete, poput mentalnog putovanja ili distanciranja.

Unsplash
 

- Umesto fokusiranja na trenutak, razmislite kako biste mogli da se osećate nekad u bliskoj budućnosti. Na primer, moja deca će sledeće nedelje primiti drugu dozu vakcine i biću mirniji nego danas jer ću znati da su dodatno zaštićena. Možete i da zamislite da putujete u budućnost i kako će vam život tada lepše izgledati -  savetuje.

2. Merite uspeh prema starim standardima 

Još jedna navika koju smo usvojili u pandemije je „držanje“ za neke stvari koje vas samo mogu unazaditi.

- Izjave poput one da više ne možete da izdržite jer ništa nema smisla, samo nas drže prikovanima u mestu - pojasnila je Kindra Hol, autorka brojnih knjiga o životnim promenama. 

Ograničena verovanja mogu biti povezana sa starim merilima uspeha.

- I sama sam se s tim borila, a kada sam te strahove analizirala, shvatila sam da svoj uspeh merim po tome koliko sam putovala, u kojim sam hotelima odsedala. Odjednom je to sve nestalo, a moj unutrašnji glas mi je govorio da mogu biti uspešna i ako nisam stalno na putu - dodaje.

Unsplash
 

Redefinišite termin uspeh i zamenite sve negativne priče onim pozitivnim koje može doneti budućnost.

3. Ne planirate povratak u „normalno“

Baš kada smo naučili da radimo od kuće, mnogi se zaposleni moraju da se vrate u kancelarije, a to može biti velika promena u navikama.

- Mnogo naših navika je poremećeno tokom pandemije, a neki su usvojili i pozitivne, poput zdrave ishrane ili vežbanja, ili meditacije ujutro jer za nju imaju vremena - kaže Rubin.

Neke navike mogu da budu gore, poput ležanja na kauču i gledanja u ekran, a Rubin savetuje da budete iskreni prema sebi i da se zapitate kako zadržati navike koje su dobre za vas ili kako se vratiti starim navikama koje ste zanemarili.

- Zamislite kako će izgledati vaše novo normalno tako što ćete da se prisetite proteklih godina i odlučite koje navike želite da zadržate - ističe.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike