Dremajte kao Tomas Edison i Salvador Dali i saznajte tajnu velikih umova

14.12.2021

19:30

0

Pomalo bizarna tehnika spavanja

Dremajte kao Tomas Edison i Salvador Dali i saznajte tajnu velikih umova
Salvador Dali - Copyright Profimedia

Kada je umetniku Salvadoru Daliju i pronalazaču Tomasu Edisonu bila potrebna inspiracija, usvojili su sličnu, bizarnu tehniku spavanja.

Pokušavali su da spavaju dok su u rukama držali mali predmet, koji bi im čim zadremaju ispao, udario o pod i probudio ih baš kada ih uhvati prvi san. Kada bi se probudili, bacili bi se pravo na posao.

Profimedia
 

Dakle, pustili bi da im mozak lagano sklizne u prvu fazu sna, ali ne dalje od toga.

Nova studija objavljena prošle nedelje u časopisu Science Advances sugeriše da maglovita faza između svesti i sna, nazvana N1 ili hipnagogija može da izazove kreativnost.

Profimedia
 

Da bi istražili nauku koja stoji iza Dalijeve i Edisonove tehnike spavanja, naučnici su dali set matematičkih zadataka grupi od 103 učesnika, a ključ za njihovo rešavanje bio je skriveni obrazac.

Šesnaest učesnika je provalilo kod i odmah rešilo probleme, ali je ostalima rečeno da naprave pauzu i odremaju 20 minuta, a za to vreme su bili priključeni na mašinu koja im prati moždane talase.

Baš kao Dali i Edison, oni su se udobno smestili i držali predmet u rukama. Kada je isteklo 20 minuta, rečeno im je da zabeleže koje su misli imali dok su spavali. Zatim im je dodeljeno još pitanja. Skoro 83 odsto učesnika koji su došli do hipnogogije rešilo je skriveni obrazac i odgovorilo na pitanja.

Profimedia
 

Najnoviji rezultati sugerišu da postoji kreativna tačka za vreme spavanja tokom koje pojedinci spavaju dovoljno da pristupe inače nepristupačnim elementima, ali nedovoljno da bi se materijal izgubio, piše smithsonianmag.com.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike