Medicinsko čudo od deteta: Kertis je rođen u 21 nedelji, 132 dana ranije! (VIDEO)

13.11.2021

10:30

0

Ginisova knjiga rekorda je saopštila da je on najranije rođeno dete

Medicinsko čudo od deteta: Kertis je rođen u 21 nedelji, 132 dana ranije! (VIDEO)
Kurtis Mins 1 (1) - Copyright Printscreen/YouTube

U Birmingenu u američkoj državi Alabama 5. jula prošle godine se desilo čudo! U 21 nedelji trudnoće rođen je Kertis Mins, beba koja je trebala da još 132 dana boravi u maminom stomaku. 

Na rođenju je bio težak samo 420 grama i lekari nisu bili optimisti. Medicinski statitistički podaci nisu išli u prilog Kertisu i govorili su da gotovo nema nikakve šanse.

Kertis je rođen zajedno sa svojom sestrom koja je bila manja i, nažalost, nije preživela. Preminula je dan nakon rođenja. 

Ali mališa se nije dao. Izuzetno je dobro odreagovao na terepiju i kako su prolazili dani i nedelje, postajao je sve jači. Njegova mama Čeli kaže da je bilo veoma stresno, sa puno izazova, a Kertis je zahtevao stalnu negu. 

Nakon 275 dana provedenih pod stalnim nadzorom lekara i medicinskog osoblja, Kertis je otpušten i 6. aprila ove godine stigao je u svoj dom. Kući je stigao uz lekove i specijalnu opremu kao što su kiseonik u boci i sonda za hranjene. Bila je to velika prekretnica u njegovom malenom životu. 

Kertis ili Pudi kako ga zovu u porodici je okružen ljubavlju troje braće i sestara koji obožavaju da učestvuju u njegovoj svakodnevnoj nezi, kupanju, oblačenju, hranjenju. 

-Veoma je aktivan, kaže njegova mama Čeli, dodajući u šali da je već umorna.

Lekari kažu da su bili zadivljeni Kertisovom otpornošću i da su posebno bili srećni kada su ga skinuli sa respiratora kada je imao tri meseca. 

Ginisova knjiga rekorda je objavila da je Kertis Mins postavio novi rekord kao najranije rođeno dete na svetu koje je preživelo. Zanimljivo je i to što je Kertis oborio rekord Ričarda Hačinsona iz Viskonsina, koji je rođen 131 dan pre vremena i to mesec dana pre njega, 5. juna 2020. godine. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike