Jedna trudnoća, dve bebe, razlika između njih 22 dana: Ispovest mame prevremeno rođenih bliznakinja

19.11.2020

17:00 >> 18:45

0

Jelena Miladinov, hrabra majka koja je prevremeno, u 26. nedelji trudnoće, rodila ćerku Helenu, a nakon tri nedelje na svet donela i njenu bliznakinju Dunju

Jedna trudnoća, dve bebe, razlika između njih 22 dana: Ispovest mame prevremeno rođenih bliznakinja
Copyright Privatna arhiva

Kada sam videla bebu u inkubatoru, osećaj je bio strašan! Umesto da se radujem kao većina majki, ja sam se uplašila. Ona je bila toliko mala, da bi mi u dlan stala – ovim rečima za “24sedam” započinje svoju ispovest Jelena Miladinov, hrabra majka koja je prevremeno, u 26. nedelji trudnoće, rodila ćerku Helenu, a nakon 22. dana na svet donela i njenu bliznakinju Dunju.

Privatna arhiva

Iako je sada ponosna majka dva mala diva, kako Jelena zove svoje ćerke, ona za naš portal kaže da nikada neće moći da zaboravi dan kada je u 24. nedelji trudnoće dobila krvarenje, a doktor joj je rekao da mora da je porodi.

Komplikacije u 24. nedelji

– U drugom stanju ostala vantelesnom oplodnjom. Nosila sam bliznakinje, a trudnoća je tekla uredno sve do 24. nedelje, kada mi je popustio serklaž, odnosno ojavačavanje otvora na grliću materice,  i pukao vodenjak. Lekar mi je rekao da je jedna beba već krenula napolje. U ovakvoj situaciji rađanje se teško sprečavo, ali doktori iz GAK “Narodni front” uspeli su da moj porođaj odlože na dve nedelje, kako bi se bebe bolje razvile – priča nam ova majka, inače medicinska sestra iz Beograda.

Preveliki rizik

Rizik da izgubi oba deteta i dalje je bio veliki, a sa tim, kako kaže, ne bi mogla da se pomiri.

– Sve je izgubljeno, mislila sam. To je bio najgori dan u mom životu. Plašila sam se da ću da izgubim obe bebe. Kroz glavu mi je prolazilo svasta, strah je bio veliki, posebno jer deca koja su rođena prevremeno imaju manje šanse da prežive. Ne bih mogla da se pomirim sa tim – u dahu govori Jelena.

Počeo porođaj – jedna beba ostala u stomaku

Dve nedelje kasnije, kao što su joj lekari i rekli, počeli su bolovi, a sa njima i porođaj. Tog dana na svet je donela jednu bebu, dok je druga ostala u stomaku.

Pročitajte još: Najbolji nastavnici i učitelji u doba pandemije: Nagrađeno 10 edukatora u Srbiji

– Bolovi su se javili, odveli su me u porodilište, a tamo su videli da jedna beba nije u stomaku i da je porođaj krenuo. Na sreću, tu je bio prof. Željko Miković. On je porodio prvu bebu, a drugu uspeo da zadrži u stomaku – kaže nam Jelena.

Privatna arhiva

Dan rođenja deteta je za mnoge majke jedan od najsrećnijih trenutaka, ali za Jelenu, kao i za majke 4.000 prevremeno rođenih beba, koliko ih se u Srbiji rodi godišnje, ovaj trenutak ispunjen je strepnjom i strahom.

Da stane u dlan!

– Helena je rođena 14. oktobra sa 820 grama. Kad sam je videla u inkubatoru osećaj je bio strašan, umesto da se radujem kao većina majki, ja sam se uplašila koliko je ona bila mala! U dlan bi mi stala! – priseća se ona.

Privatna arhiva

Nakon tri nedelje još jedna beba

Posle porodjaja sa prvom bebom, ponovo je stavljen serklaž i Jelena je mirovala do 29. nedelje trudnoće, kada je rodila drugu devojčicu, Heleninu sestru bliznakinju.

Pročitajte još: Prodaja fotografija sa izložbe “Suki zdravo brate” za lečenje male Anike

– Dunja je rođena sa 1.040 grama. Devojčice sam rodila sa 22 dana razlike i zato je moj slučaj posebno neobičan i redak. Za to je zaslužan prof. Miković. Sećam se da mi je tada rekao da nije mađioničar, ali da će da pokuša da mi spasi bebe. I, uspeo je! – s osmehom nam priča Jelena.

Uspešna borba

Sada, nakon godinu dana, sve proslo i devojčice su dobro.

– Borba je bila teška i duga, ali najbitnije je da je uspešna. Iako male, one su veliki borci. I, dalje idemo na dosta kontrola, ali muž i ja vidimo da su one dobro – navela je ona.

Inače, Dan prevremeno rođenih beba se od 2011. godine obeležava svakog 17. novembra, kako bi se pažnja društva usmerila na ozbiljne probleme sa kojim se suočavaju bebe, ali i njihovi roditelji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike