Sportske bizarnosti! Gađanje živih golubova nekada je bilo olimpijski sport

13.10.2021

12:30

0

Takmičenje je održano samo jednom u istoriji, 1900. godine

Sportske bizarnosti! Gađanje živih golubova nekada je bilo olimpijski sport
profimedia-0323159160 - Copyright Profimedia

Kroz istoriju, Olimpijske igre prikazale su mnoge sportske događaje za koje bi se moglo pomisliti da su u najmanju ruku nekonvencionalni ili jedinstveni.

Tako je na Igrama 1900. godine u Parizu predstavljena zasigurno najbizarnija olimpijska disciplina svih vremena: gađanje živih golubova.

Cilj ovog sporta, kao što se može pretpostaviti, bio je ubiti što je moguće više golubova, a takmičari su eliminisani ako su propustili dva zaredom.

Profimedia
 

Ta disciplina, sigurno jedna od najokrutnijih, privukla je dosta pažnje na Olimpijskim igrama, koje su te godine, inače, bile slabo posećene.

Kažu da je na takmičenju stradalo oko 300 nesrećnih ptica. Belgijanac Leon de Lunden upucao je 21 goluba, jednog manje ubio je drugoplasirani Francuz Maurice Faurea, dok je 18 ptica ubio Australijac Donald Mekintoš.

Vikipedija
 

Zvanično opisivan kao vrlo aristokratski sport, ovo je bio prvi i jedini put u olimpijskoj istoriji da su životinje namerno ubijane, iako taj događaj nije naveden u službenim zapisima MOK-a.

Ipak, gađanje golubova samo je jedno od čudnih takmičenja tokom godina.

Do danas se prepričava takmičenje u skoku udalj i skoku uvis za konje. Za ljude su postojali skok udalj i skok uvis, ali iz mesta, ali i sport u kome su se takmičari morali boriti u penjanju užetom i podizanju kamena teškog 50 kilograma.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A.G.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike