Šarene kućice za malo radosti: Los Anđeles ima selo za beskućnike

02.10.2021

09:30

0

Svaka kućica košta 7.500 dolara i može da se rastavi i sastavi najmanje 40 puta

Šarene kućice za malo radosti: Los Anđeles ima selo za beskućnike
Copyright Pixabay

Problem sve većeg broja beskućnika Los Anđeles je odlučio da reši kroz funkcionalne šarene kućice koje se brzo sastavljaju i rastavljaju. Prvi stanari kojima je potreban privremeni smeštaj su se uveliko odomaćili u selu za beskućnike koje je podignuto u Severnom Holivudu. 

Ovu zajednicu su projektovali Lehrer Arhitekst i Biro of Inženjering i sastoji se od 40 malih prefabrikovanih objekata, sa ukupno 75 ležajeva.

Pixabay
 

Svaka kućica košta 7.500 dolara, uključujući i materijal i rad i za manje od sata može da se sastavi. Napravljene su od aluminijumskih ramova sa izdržljivim kompozitnim materijalima koji se lako održavaju. Jedinice su dobro izolovane i predviđene da odole vetru i atmosferskim uticajima. Montažna kućica se može rastaviti i sastaviti najmanje 40 puta. 

Pixabay
 

Kućica ima sklopivi krevet, prostor za odlaganje stvari, električne utičnice kao i rasvetu, grejanje i klimatizaciju, a prozori i vrata se zaključavaju.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, u svakoj jedinici može da boravi samo jedna osoba. Izuzetak su parovi ili roditelji sa decom. 

Pixabay
 

U selu za beskućnike postoji prostor za ručavanje i okupljanje, deo za kućne ljubimce, pet prenosivih tuš kabina, toaleti, perionice veša, a stanari imaju i pristup internetu. Svakom stanovniku sela je obezbeđena i socijalna usluga.

Pixabay
 

U selu mogu da borave stariji od 18 godina koji imaju registrovano boravište u radijusu od pet kilometara. Iako ne postoji vremensko ograničenje koliko dugo stanovnici mogu da borave u selu, ova zajednica je osmišljena kao privremeni smeštaj za pomoć osobama u tranziciji ka trajnom smeštaju, što je proces za koji se pretpostavlja da traje između četiri i šest meseci.

Prema dostupnim podacima, broj ljudi bez skloništa povećao se za više od 16% u odnosu na prethodnu godinu. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike