Nevenka živi na kartonu u prolazu kod Autokomande: Košava joj ne smeta, a plaši se samo jedne stvari

10.12.2020

10:05 >> 11:44

0

Autor: Jovana Vrećo

Rođena je u Beogradu, a živela je na Dušanovcu dok joj kuća nije prodata

Nevenka živi na kartonu u prolazu kod Autokomande: Košava joj ne smeta, a plaši se samo jedne stvari
Copyright Printscreen/ Google maps, Pixabay/ Wolfgang van de Rydt

U podzemnom prolazu na Autokomandi, na kartonu, umotana u ćebe, već mesec dana boravi Nevenka (67).

Rođena je u Beogradu, a živela je na Dušanovcu dok joj kuća nije prodata. Porodicu nema, a sve što joj je od ličnih stvari ostalo – stalo je u dve kese.

Ceo život je čistila stanove, a u hraniteljskoj porodici provela je pola godine. Nevenka, za RTS, objašnjava da joj nije hladno, iako već danima duva košava. Veći problem joj je, kako kaže, strah, naročito noću.

Kada je Nevenka, pre mesec dana, iz Smederevske Palanke došla u Beograd, imala je dve torbe. Ukrali su joj ih, pa sada nema ni lična dokumenta. Pre Autokomande, spavala je na Autobuskoj stanici i Zelenom vencu.

Pročitajte još: “Da imam gde, ne bih bio ovde”: Potresna priča beskućnika koji živi na Kalemegdanu

Hranu i vodu donose joj prolaznici, a policija je, kako navodi, dolazila desetak puta.

U potrazi za toplim krevetom i krovom nad glavom, makar privremenim, Nevenka je išla na dva mesta: u Prihvatilište, gde su joj rekli da ne primaju beskućnike zbog korone, i u Centar za socijalni rad, gde joj nisu ponudili rešenje.

U Gradskom centru za socijalni rad, za RTS su potvrdili da znaju za Nevenkin slučaj, kao i da je odbila da se testira na koronu i da zbog toga još nije zbrinuta u ustanovi socijalne zaštite.

Jedna sugrađanka, Dragana Trifković, koja je prva primetila Nevenku u prolazu i skrenula pažnju na njen slučaj, rekla je da je dobila poziv od direktorke Centra za socijalni rad Vračar koja je rekla da bi Nevenka trebalo da se javi tom centru i da će oni naći, u roku od dva-tri dana, rešenje za nju.

Ako sve bude kako treba, prihvatilište u Kumodraškoj biće Nevenkina sledeća privremena adresa, dok bi trajna mogao da bude neki dom za stara lica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike