Malo poznate činjenice o piscima: Lik Džejn Ostin se nalazi na novčanici, a Hemingvej ima svoj koktel

26.09.2021

18:30

0

Slavni pisci intrigiraju javnost ne samo svojim delima već i nekim zanimljivim detaljima iz njihovih života

Malo poznate činjenice o piscima: Lik Džejn Ostin se nalazi na novčanici, a Hemingvej ima svoj koktel
Copyright Profimedia

Istraživanje života velikih i slavnih pisaca je uvek zanimljivo, a mnogi ostanu iznenađeni kada saznaju da su njihovi omiljeni pisci imali neke tajne ili da ćemo ih pamtiti i po nekim drugim stvarima. 

Džejn Ostin, pored toga što je autorka šest romana, krasi i jednu valutu. U njenu čast, obeležavajući dvestogodišnjicu smrti, Engleska banka je objavila novčanicu od 10 funti sa likom slavne spisateljice i jednim od njenih najpoznatijih citata: "Izjavljujem, nakon svega, da nema većeg užitka od čitanja."

Inače, Džej Ostin je svoje romane objavljivala pod pseudonimom "Dama". Prema dostupnim podacima, ta Dama je znala da napravi odlično crno pivo.

Autor romana "Starac i more" i "Zbogom oružje", Ernest Hemingvej, bio je pravi avanturista. Učestvovao je u Prvom svetskom ratu i Španskom građanskom ratu, u borbama sa bikovima, pešačio je od Pariza do Havane, usput pecajući, loveći i pišući romane. 

Prema jednoj anegdoti, Hemingveju je bilo potrebno kupatilo i svratio je u havanski bar "Floridita". Primetio je da je barmen napravio koktel, a on nikada nije prošao pored pića a da nije otpio gutljaj. 

- Nije loše - rekao je. Ali bi mi se više dopalo da je bez šećera i da ima duplo više ruma. 

Barmen je po njegovom uputstvu napravio baš takav koktel i nazvao ga Hemingvejev daikiri.

Profimedia
 

Hemingvej je bio jedan od najvećih obožavalaca Marka Tvena i tvrdio je da celokupna savremena američka književnost potiče od knjige o Haklberiju Finu.

Tven je uvek privlačio pažnju svojim izgledom, belim brkovima i belim odelom koje je nosio tokom cele godine. Prema podacima Muzeja kuće Marka Tvena u Hartfordu u Konektikatu, ime pisca se pojavilo kao brend na cigarama, odeći i motornim čamcima. Pored toga, škole, kazina, hoteli, parkovi, restorani, jezera i mostovi dobili su ime po njemu. 

Pixabay
 

Čarls Dikens i njegovi romani i danas su mnogima inspiracija. Pored brojnih filmova i serija, jedno vreme u Engleskoj je postojao tematski park "Dikensov svet". U Nju Orleansu postoji institucija koja se zove Pikvik klub, nazvana po Dikensovom prvom romanu. Klub svake godine organizuje zabavu inspirisanu 19. vekom na kojoj se predstavljaju debitanti, mladi koji se uvode u društvo. 

Profimedia
 

Od njegovog prezimena je nastao pridev "dikensovski", koji znači bedno, siromašno, prljavo, degradirano...

Profimedia
 

Džerom Dejvid Selindžer  je po mnogo čemu bio neobična ličnost. Njegov agent je imao uputstva da spali sva pisma koja su mu slali obožavaoci dok se on 50 godina skrivao u Kornišu u Nju Hempširu. Nakon njegove smrti pojavila se čitava lista njegovih interesovanja. Autor romana "Lovac u žitu" se zanimao za homeopatiju, zen budizam, hinduizam, hrišćanske nauke, sajentologiju i akupunkturu. Njegova ćerka je tvrdila da je pio sopstveni urin jer mu je to "činilo dobro zdravlju".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike