Večeras stiže jesen: Pogledajte u nebo u 21.22 i pomislite želju!

22.09.2021

15:30 >> 15:37

0

Danas noć i dan traju po 12 sati

Večeras stiže jesen: Pogledajte u nebo u 21.22 i pomislite želju!
Copyright Pixabay

Dan kada obdanica i noć traju po 12 sati, ne samo što označava početak jeseni, već ovaj dan važi i za vrlo moćan period za rituale i primenu brojnih narodnih verovanja i običaja.

Pročitajte i ovo:

U Srbiju večeras u 21.22 stiže jesen. Prema narodnom verovanju, ukoliko se tačno u trenutku nastupanja jesenje ravnodnevice pogleda u nebo, zamisli želja i ponovi tri puta, ona će se sigurno ostvariti.

Jesenja ravnodnevica se tradicionalno proslavljala kao druga, divlja ili zelena žetva. To je vreme praznovanja u čast Majke Zemlje i njenih plodova. Večera na dan žetve je običaj koji je navodno stariji od hrišćanstva.

Na jesenju ravnodnevicu pale se sveće plave boje, kojom se simbolizuje jesenja kiša, i zelene, za Majku Zemlju i divlju žetvu, da bi se prikazalo spajanje neujednačenih aspekata života i uravnoteženog razmišljanja.

Pixabay

Danas treba jesti jabuke, lešnik, hleb, krompir, šargarepu i luk. Kuću treba okaditi žalfijom ili mirtom, a ukoliko imate poludrago kamenje, safir i slično, treba ih očistiti pod mlazom vode.

Tokom ovog perioda Sunce prelazi u znak Vage, što će dovesti do snažnog preokreta. To je energetski snažan dan i odličan je za samorazvoj.

Pixabay

Proslava ravnodnevice

U paganskoj mitologiji ravnodnevica se naziva Mabon ili Druga žetva, vreme kada se zahvaljuje letu i odaje počast nadolazećoj tami. To je i vreme za pripreme za Samhain (31. oktobar – 1. novembar), keltski festival koji je inspirisao Noć veštica. Neki rituali za Mabon uključuju izgradnju oltara sa voćem i povrćem. Neo-Druidi i drugi pagani okupljaju se u Stounhendžu da gledaju izlazak sunca na jesenju ravnodnevicu.

Pixabay

U Japanu se ravnodnevica obeležava praznikom Ohigan. Prema budističkim verovanjima, zemlja zagrobnog života je zapadno, a tokom ekvinocija Sunce zalazi direktno na zapad i to je simbol prelaska života. Tokom ovog praznika u Japanu se posećuju grobovi predaka i ostavlja se cveće za mrtve.

Kina i Vijetnam slave Mesečev praznik ili Festival jeseni, na dan punog meseca, kada je najbliži ravnodnevici. Tog dana se jedu specijalni mesečevi kolači.

Pročitajte i ovo:

Prema legendi, pernato zmijsko božanstvo po imenu Kukulcan posećuje grad Maja, Čičen Icu, svake ravnodnevice. I na prolećnoj i na jesenjoj, ljudi se okupljaju da bi gledali kako senka nalik zmiji klizi niz piramidu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike