I čokolada ima svoj dan i proslavlja se baš danas!

29.11.2020

10:30 >> 11:00

0

Danas se prepustite užitku

I čokolada ima svoj dan i proslavlja se baš danas!
Copyright Profimedia

Čokolada je jedno od najvećih životnih zadovoljstava. Ona pruža utehu kada smo sami, neraspoloženi ali i kada želimo da podelimo radost i zadovoljstvo. Nijedno slavlje ne može da se zamisli bez čudesne čokolade, bilo da je u obliku napitka, bombona ili torte.

Za sva ova zadovoljstva treba danas, kada čokolada proslavlja svoj dan, da se zahvalimo narodu Maja koji su prvi koristili drvo kakaovca da naprave ukusni čokoladni napitak i Špancima koji su to doneli nama u Evropu.

Pixabay

Maje su pravile čokoladni napitak mešajući mrvljeno seme kakaa, vodu i ljute paprike Takav napitak je uglavnom korišćen u religijskim ritualima, pa su ga nazivali „hranom bogova“. Još tad su mu pripisivali magijska svojstva, što i mi činimo danas, a korišćen je i kao novac.

Mnogi su voleli čokoladu. Jedna od njih je bila i kraljica Marija Antoaneta pa se u dvorcu u Versaju često služila topla čokolada. Istu ljubav prema čokoladi delio je i Napoleon koji je zahtevao da mu uvek budu dostupni vino i čokolada. Čak i tokom vojnih operacija.

Saznajte i ovo:

San svakog čokoholičara: čokoladne turističke ture

Lindt otvorio Muzej čokolade

Strogo gledajući, kakao zrna su biljnog porekla, pa konzumiranje kakaa je čist vegeterijanski napitak. Inače, kakao drvo može da živi preko 200 godina ali kakao zrnca proizvodi samo 25 godina.

Stručnjaci za hranu kažu da postoji preko 500 različitih ukusa čokolade dok, poređenja radi, vina ima samo 200 vrsta.

Pixabay

Najbolji način da proslavite Dan čokolade je da krenete i kupite nekoliko tabli svoje omiljene čokolade. Bilo da se radi o jednostavnoj čokoladici u vašoj lokalnoj radnji ili o bogatoj i aromatičnoj poslastici punjenoj voćem, kremom ili karamelom – imaćete dosta razloga za uživanje. Ali je još lepše ako čokoladu podelite sa nekim!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike