Sakupila tone lažne hrane i ušla u "Ginisa" (VIDEO)

21.01.2021

18:00 >> 15:21

0

Sampuru je replika hrane koju većina restorana koristi za predstavljanje svojih jela potencijalnim gostima

Sakupila tone lažne hrane i ušla u "Ginisa" (VIDEO)
Copyright Profimedia

Akiko Obata je odmalena bila fascinirana plastičnom hranom, a onda je interesovanje za tradicionalnu japansku sampuru preraslo u opsesiju.

U Japanu gotovo svaki restoran u izlogu reklamira hranu besprekornog izgleda, koja je tu da vas namami. Izgleda veoma ukusno, ali se zapravo ne može pojesti, jer je napravljena od plastike. Takve lažne namirnice nose naziv sampuru i sve su ručno napravljene.

Sampuru je replika hrane koju većina restorana koristi za predstavljanje svojih jela potencijalnim gostima i važan je deo japanske prehrambene kulture. Čak se smatra superiornom u odnosu na jelovnike, jer kupcima daje mnogo bolju predstavu o tome šta će dobiti na tanjirima, a takođe pomaže vlasnicima restorana da bolje predstave svoja jela.

Profimedia

Plastična hrana je toliko popularna u Japanu da su neki ljudi zapravo počeli da je sakupljaju. Najuspešnija u tome je pomenuta Akiko Obata, verovatno najprivrženiji sakupljač plastične hrane na svetu, koja se zaljubila u sampuru pre više od 30 godina, kada je njena sestra kući donela brojne komade lažne hrane iz restorana u kojem je radila, navodi odditycentral.com.

Njena impresivna kolekcija sadrži sve vrste jela, od nekoliko stilova hamburgera i pica do špageta u kompletu sa visećim viljuškama i tradicionalne japanske hrane poput sušija. Sa prikupljena 8.083 predmeta, postigla je ubedljivo vođstvo i upisala se u Ginisovu knjigu rekorda.

Akiko u svom domu ima čitavu sobu posvećenu kolekciji plastične hrane, te je predstavnicima Ginisa bio potreban jedan ceo dan da je pregledaju.

Zanatlije kažu da je potrebno 10 godina da bi se ovaj zanat usavršio. Iako prava jela obično nisu skupa, plastične verzije su dosta skuplje. Te imitacije mogu koštati i do 10 puta više od hrane koju imitiraju.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike