Pigkaso, svinja sa strašću prema slikanju: Njene slike se prodaju i za 4.000 evra

24.01.2021

19:30 >> 19:42

0

Kompanija Svoč je prema njenom dizajnu napravila sat koji je istog dana rasprodat

Pigkaso, svinja sa strašću prema slikanju: Njene slike se prodaju i za 4.000 evra
Copyright Promo/Džoana Lefson

Njeno umetničko ime je Pigkaso, nastalo od engleske reči pig-svinja i prezimena slavnog slikara. Po imenu biste mogli pogrešno da zaključite da je ona muškog roda. A ona je jedna „teška“ dama čija umetnička dela se prodaju širom sveta. Od SAD do Evrope i Južne Koreje.

Međutim, nju slava ni bogatstvo ne zanimaju. Savršeno je srećna u svom svetu gde može da jede, spava, pa opet jede i onda malo slika.

A sve je moglo da bude mnogo drugačije pa je Pigkaso mogla da bude pretvorena u šunku. Klanice je spasila Džoana Lefson 2016.godine i od tada se nalazi na farmi Sankčjuri u Južnoj Africi.

Promo/Džoana Lefson

Pigkaso ima četiri i po godine i do sada je prodala 200 slika, kaže za 24sedam Džoana Lefson:

-Kada je došla na farmu ponašala se kao i sve druge svinje – sve je jela i uništavala. Ali sam primetila da jedino ne uništava stare četkice za boju. Njih je samo nosila u zubima. Nije prošlo dugo i sa četkom je krenula ka platnu koje sam bila postavila u štali. Počela je da „igra“ ispred platna i ostavlja tragove stvarajući velika impresivna apstraktna ekspresionistička dela.

Promo/Džoana Lefson

Džoani nije trebalo mnogo da shvati da Pigkaso slikanje shvata kao igru pa joj je nabavila posebne četkice kako bi sa njima lakše slikala i boje bez otrovnih sastojaka. Kaže i da njena štićenica voli da slika rano ujutru, pa onda jede, spava, pa opet spava, jede i onda ponovo slika:

-Ona je jedno nežno, kreativno biće sa preko 600 kilograma. I vrlo sporo!

Promo/Džoana Lefson

Njene slike nisu ni malo jeftine a, kao i svaki umetnik, ona svoje slike potpisuje. Doduše, njuškom:

-Koštaju između 600 i 4000 evra za originale, reprodukcije u ograničenoj seriji koštaju 150 evra. Prihod od prodaje umetničkih dela ide u korist farme koja se time finansira i kojim se spašavaju druge životinje. Cilj je da se podstakne saosećanje sa domaćim životinjama.

Promo/Džoana Lefson

Pigkaso je jedina životinja koja je imala samostalnu prodajnu izložbu u galeriji u Kejptaunu u februaru 2018.godine. Godinu dana kasnije švajcarska kompanija „Svoč“ napravila je ručni sat po jednoj njenoj slici. Sat je prodavan po ceni od 120 dolara:

-Pigkaso je prihvatila izazov i dizajnirala je sat koji je istog dana rasprodat. Time je ona postala njihov najuspešniji umetnik u istoriji satova u ograničenoj seriji, kaže Džoana Lefson.

Sav prihod od prodaje satova je uručen Džoaninoj farmi koja spašava životinje od sigurne smrti.

Pigkaso i njena vlasnica sada imaju novi projekata: upravo su lansirale crveno vino „Pigkaso Blek“. Etiketu za flaše je, naravno, dizajnirala Pigkaso koja je otkrila i da je grožđe zrelo za branje – tog jutra je otrčala u vinograd i uništila dva reda vinove loze.

Promo/Džoana Lefson

Šimpanza Kongo je voleo da crta

Kada je imao dve godine, čuvar je šimpanzi Kongo dao olovku. Kongo je uzeo u ruku i povukao jednu crtu a kasnije je počeo da koristi četkice i da slike. Njegov stil su opisivali kao ,,lirski apstraktni impresionizam’’. Kongo nije dozvoljavao da mu uzmu četkicu ili sliku dok ne završi – cvileo bi dok ih ne bi dobio natrag.  A ako je završio sa radom, odbijao bi da nastavi dalje.

Zanimljivo je da je jednom prilikom kolekcija od tri njegove slike bila prodata za 14.000 funti, a na istoj aukciji su skulptura Renoara i slika Endija Vorhola ostale neprodate.

Kasnije su u „umetničke vode“ ušle i gorile Koko i Majkl koje su volele da slikaju ali su znale i da objasne i šta su naslikale kroz znakovni jezik koji su naučile. Koko je, recimo, objasnila da je nacrtala pticu.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike