Mesečeva sela postaju dom za sve kosmonaute sveta

24.01.2021

10:30 >> 21:56

0

Lunarna baza poslužiće kao odskočna daska za putovanje na Mars

Mesečeva sela postaju dom za sve kosmonaute sveta
Copyright Profimedia

Američka svemirska agencija NASA radi na projektu “Artemis”, koji se smatra najambicioznijim svemirskim  projektom u istoriji čovečanstva. Cilj je da ljudske posade slete na Mesec 2024. godine i provedu na njemu pet dana, hodajući čak četiri sata dnevno po mesečevoj površini. Plan je da se za to vreme skupi oko 35 kilograma različitih uzoraka koje će vratiti na Zemlju.

Biće to prvi put nakon 1972. godine da će ljudska posada kročiti na jedan prirodni satelit.

Profimedia

U okviru projekta “Artemis”, NASA planira da napraviti lunarnu bazu koja će se sastojati od više “Mesečevih sela” u kojima će živeti astronauti i naučnici, koji će se smenjivati na nekoliko meseci. Jedan od ciljeva je razvoj tehnologija za održavanje života u mesečevim selima. To podrazumeva proizvodnju energije, hrane i materijala. Lunarna baza poslužiće i kao odskočna daska za putovanje do Marsa.

Procenjuje se da bi ova misija mogla da se sprovede do 2050. godine, piše vecernji.hr

U ovom projektu zbog visine troškova učestvuje praktično ceo svet – Evropska svemirska agencija ESA, ruski Roscosmos, japanska JAXA i kanadska CSA. Osim državnih svemirskih agencija,u Artemisu učestvuju i brojne privatne kompanije iza kojih stoje najveći svetski milijarderi,  među kojima je i SpaceX Elona Muska.

Profimedia

Predviđa se da će poslovi vezani za istraživanje svemira i tehnologije razvijene za te namene biti najprofitabilniji biznis u budućnost. A upravo je jednoj takvoj privatnoj kompaniji, francusko-talijanskom Thales Alenia Spaceu, koji je poznati i kao najveći svetski proizvođač svemirskih satelita u Evropi, pre nekoliko dana dodeljen 300 miliona evra vredan posao izrade modula za interplanetarnu stanicu Lunar Gateway koja ća kružiti oko Meseca. Ova veza između Zemlje i Meseca biće lansirana već iduće godine, a onda će se postupno nadograđivati do 2026.godine kada se očekuje puštanje u operativnu upotrebu.

Profimedia

Ovoj kompaniji je poverena izgradnja modula ESPRIT, odnosno dva njegova najbitnija dela – ERM-a i HLCS-a. Prvi predstavlja “benzinsku pumpu” na koju će svemirski brodovi sa Zemlje dovoziti razna pogonska goriva. Drugi je svemirski signalni odašiljač čiji će glavni zadatak biti osiguravanje nesmetane komunikacije između Zemlje, mašina i ljudi koji će se nalaziti na Mesecu.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike