Kad se mame udruže, onda nastaju originalni šeširi

30.11.2020

10:30 >> 23:37

0

Šeširi i ukrasi za glavu se vraćaju u modu

Kad se mame udruže, onda nastaju originalni šeširi
Copyright Promo/Vanja Dončevski

Nezaposlene mame, Vanja Dončevski i Martina Ladocki, dele zajedničke radosti i muke svakodnevnog životu i tu su jedna za drugu: da se posavetuju i potpomažu. I tako već tri godine koliko se poznaju.

A uveče, kad uspavaju svoju fenomenalnu i zahtevnu decu, uzimaju u ruke igle, konce i različite materijale i prave divne i neobične šešire, raifove i fascinatore. To je njihov deo dana i vreme za njihove kreacije. Pored toga, Vanja i Martina prave i pakovanja za svoje proizvode a često i nose svoje kreacije kako bi mogle da ih reklamiraju.

Za svoju umetničku prirodu i ideju pravljenja brenda pod nazivom „Pavo Style“ imaju veliku podršku porodice.

Promo/Vanja Dončevski

Donekle, ih je na to naterao posao, odnosno nedostatak posla. Vanja je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture i hortikulture. Nakon porodiljskog odsustva ostala je bez posla. Ali borbena Vanja se ne predaje i tu se javlja umetnički deo njene duše i ljubav prema stvaranju lepih i neobičnih stvari koje pokreće celog života.

Martina je ostavila rodnu Makedoniju i u Beograd je došla zbog divnog supruga. Po struci je ekonomista po struci, tražila je posao ali potraga nije dala rezultata. Zbog nje „Pavo Style“ funkcioniše kao sat jer je vrlo praktična, detaljna i temeljna:

-Ime „Pavo“ nije došlo slučajno. Značenje mu je paun, što nam je bila prva asocijacija na nešto ekstravagantno, odvažno i posebno.

Promo/Vanja Dončevski

Pored toga što vole da rade i stvaraju, Vanja i Martina imaju još jedan cilj:

-Želimo da osnažimo mlade dame da izađu iz kalupa mode i forme koje nam diktiraju i plasiraju različiti brendovi. Smatramo da je moda nešto što je promenjivo, a naša želja je da svaka naša dama odabere proizvod koji je njoj blizak i na taj način izgradi sopstveni stil.

Kažu da su prvo počele da prave fascinatore i to iz ličnih potreba, kako bi upotpunile odevne kombinacije na važnim događajima.

Fascinator je vrsta alternativnog šešira i često ga možete videti na glavi supruge britanskog princa Vilijama, Kejt Midlton. To je obično dizajnirani ukras za kosu koji pokriva vrlo mali deo glave.

Promo/Vanja Dončevski

Nakon toga, proizvodi su počeli da se nižu.

-Inspiraciju za proizvode nalazimo u samom radu. Obično počnemo sa jednom idejom, koja se sprovede u nešto sasvim drugo, nešto što nam se više dopadne. To je jedan strastven proces, koji počinje biranjem materijala, te uz pomoć igle, konca, lepka i ogledala, svaka kreacija dobija smisao.

Pitamo ih i koliko je potrebno vremena da naprave jedan ovakav unikatni ukras za glavu:

-Za jedan proizvod je potrebno minimum tri do četiri sata da se napravi. U to vreme ne računamo izradu kalupa kojem je potrebno da stoje nekad i po celu noć. Dok radimo, ne gledamo na vreme.

Promo/Vanja Dončevski

Pročitajte i ovo:

Nove boje starih škrinja

Kada je ostala bez posla, našla je novo zanimanje – počela je da oslikava čarape

Vanja i Martina slušaju pažljivo mlade dame koje žele da nose fascinatore i šeširiće i koje im dosta pomažu u stvaranju i daju poseban pečat svakom njihovom proizvodu:

-Osluškujući potrebe dama koje žele da budu primećene, jedinstvene i originalne, došao je momenat da počnemo da pravimo i šešire. Nismo bile sigurne kako i na koji način  napraviti šešir koji će biti autentičan i drugačiji. Verovali ili ne, uspelo nam je. Vrlo smo srećni što su reakcije na šešire odlične.

Nekada je bilo „skandalozno“ u gradskoj sredini da dama izađe na ulicu gologlava. Običaj je nalagao da se ide „modiskinji“ kako bi se naručio šešir. Pravila oblačenja u Velikoj Britaniji su vrlo stroga po tom pitanju: haljina i nije toliko bitna ali jedna prava dama ne može na venčanju ili konjičkim trkama da se pojavi bez šešira. Što lepši i raskošniji, to bolje.

Materijali koje koriste u izradi su razni i biraju ih po sopstvenom nahođenju u odnosu na zamisao. I uspele su da ih dame primete:

-Naše vreme tek dolazi. Devojke, žene, majke, počinju da cene svoju ženstvenost i da je ističu. Sve više ima proizvoda koji se mogu nabaviti preko Interneta a koji se odnose na neki ukras koji se stavlja ili koristi za kosu. Mislimo da nećemo ostati usamljene na ovom putu.

Promo/Vanja Dončevski

Njih dve imaju i jedan veliki cilj:

-Imamo velike planove i velike želje za naš brend. Cilj nam je da otvorimo galeriju, gde pored izložbenog i prodajnog mesta, možemo da imamo i prostor za rad. Još uvek uspevamo da radimo u našim domovima, ali možete samo da zamislite kako to nekad sa decom izgleda. Pored toga, plan nam je da skupimo dovoljno sredstava i da ih uložimo u edukaciju kako bi bile bolje u samoj izradi, pošto nam ideja ne fali.

Vanja od početka ima istu mantru da će „Pavo Style“ uspeti. I mi im potpuno verujemo a u to ćemo i vas uveriti ukoliko pogledate galeriju sa njihovim šeširićima, broševima i ukrasima za glavu. Želja i volja im ne nedostaje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike