Napoleon, vojskovođa koji je voleo tople kupke i parfeme

05.02.2021

10:31

0

Obožavao je kelnsku toaletnu vodu, a na Svetoj Jeleni je stvorena zamena za nju

Napoleon, vojskovođa koji je voleo tople kupke i parfeme
Copyright Pixabay

Napoleon Bonaparta je veoma vodio računa o ličnoj higijeni i voleo je da koristi „kelnsku toaletnu vodu“. Uživao je u toplim kupkama i imao je posebne prostorije slične arapskim kupatilima. Tvrdio je da je ovu naviku doneo sa Orijenta i smatrao je da to dobro čini njegovom zdravlju.

A posle kupke je voleo da lepo miriše. Francuski nacionalni arhiv je pronašao račun u kojem se navodi da su za oktobar 1808. naručene 72 boce „kelnske vode“! Priča se da je pre svake odlučujuće bitke na svom stolu držao po jednu bočicu čuvene toaletne vode, kojoj je pripisivao iste osobine koje se obično daju kafi. Znao je da nekoliko kapi sipa na maramicu kako bi istrljao usne, čelo i slepoočnice.

Početkom 18. veka se u Keln iz Milana doselio Đovani Marija Farina. U Kelnu, on je postao Johan i kreirao je mirišljavu vodicu, odnosno „kelnsku“ kolonjsku vodu, koju su, pored Napoleona, voleli i Mocart i Gete. Krajem 18. veka, Vilhelm Milens počeo je da proizvodi istu tečnost. Legenda kaže da je recept dobio od franjevačkog monaha koji je bio iz kuće Farina – kao svadbeni poklon. Gradska uprava je tih godina uvodila red u oznake kuća u gradu, pa je Milensova kuća u Erenfeldu dobila broj 4711. Po tom broju poznata je kolonjska voda koja je postala jedan od najpoznatijih svetskih brendova.

Prema pričama, kada je proteran na Svetu Jelenu, pored ostalih nedaća s kojima se suočio, nedostajala mu je i njegova omiljena kolonjska voda, pa je zamolio Mameluka Alija, koji je bio njegov verni sluga na ostrvu, da mu napravi istu takvu.

Pixabay

U Versaju se nalazi institucija pod nazivom Osmoteka, koja se bavi istorijom parfema. Njihova kolekcija poseduje 4.000 parfema, uključujući 800 za koje se smatra da su nestali. Ova institucija rekonstruiše parfeme koji su bili traženi u prošlosti. Zahvaljujući formuli koju je u svojim memoarima ostavio Mameluk Ali, Osmoteka je uspela da ponovo stvori Napoleonom miris sa Svete Jelene, koji sad može i da se kupi.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike