Mosuo zajednica u kojoj vladaju žene: Domaćinstvima upravljaju matrijarsi, deca nose prezime po ženskoj liniji, a nasledstvo ide od majke do ćerke

22.02.2021

15:00 >> 12:02

0

Naučnici kažu da je život u matrijarhalnom društvu dobar za zdravlje

Mosuo zajednica u kojoj vladaju žene: Domaćinstvima upravljaju matrijarsi, deca nose prezime po ženskoj liniji, a nasledstvo ide od majke do ćerke
Copyright Profimedia

Mosuo žene ne samo da su zdravije od žena koje žive pod patrijarhatom, već su vitalnije i od većine muškaraca, ukazuju istraživači.

Studija o ženama Mosuo, poznatim po svom matrijarhatu, sugeriše da rodne ravnopravnosti mogu uticati na naše zdravstveno stanje.

Nalazi potkrepljuju ideju da je posedovanje određenog stepena autonomije i kontrole resursa dobro za stanje organizma, tako kod žena iz etničke grupe Mosuo postoji upola manja verovatnoća da će imati hronične probleme ili visok krvni pritisak.

Profimedia

Mosuo narod je etnička grupa koja živi u kineskim regionima Junan i Sečuan, pored Tibeta. Dugo izolovani od drugih delova Kine i faktora koji su uticali na druge kulture, oni i danas čuvaju svoje institucije i običaje unutar zajednice koji se obično opisuju kao matrijarhat.

U ovoj grupi naroda, deca uzimaju prezime majke, sa kojom žive ceo život. Domaćinstvima upravljaju matrijarsi, često baka, a nasledstvo ide od majke do ćerke. Ženska glava donosi sve glavne odluke u domaćinstvu, uključujući i one finansijske, a žene često obavljaju sve, za zapadne pojmove, „muške“ poslove.

Profimedia

Takođe je poznato da praktikuju jedinstveni oblik braka poznat kao „šetajući brak“. U ovom sistemu par u vezu ulazi uzajamnim pristankom. Partneri ne žive zajedno i svako ostaje u domu svoje primarne porodice. Ne postoje nikakve ekonomske veze. Svako dete koje se rodi iz ovakvog odnosa, odgaja majčina porodica, iako otac može učestvovati u životu deteta, naravno u dogovoru sa majkom i njenom porodicom. Shodno tome, detetovi ujaci su često deci jedine očinske figure.

Muškarci, međutim, nisu potpuno bez obaveza. Zaduženi su za sve što je u vazi sa smrću, uključujući sahrane i ubijanje životinja. Takođe imaju određenu političku moć, mada žene imaju veću. Razni izvori ukazuju na to da su muškarci u ovom društvu, uprkos svemu, zadovoljni životom u carstvu žena.

Pročiajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike