Mavsinram, selo u Indiji gde stalno nosite kišobran

04.12.2020

18:00 >> 15:57

0

Njegovi meštani na njive izlaze sa improvizovanim kapama koje liče na male čamce

Mavsinram, selo u Indiji gde stalno nosite kišobran
Copyright Profimedia

Selo Mavsinram u Indiji je poznato po tome što u njemu stalno pada kiša. Tačnije godišnje padne u proseku 11.872 milimetara kiše pa je zato ušlo u Ginisovu knjigu rekorda. Poređenja radi, tokom najkišovitije 1937.godine najviše padavina je izmereno u Loznici – čak 1324.5 milimetara.

Ginisova knjiga rekorda je zabeležila da je u ovom selu 1985.godine palo 26.000 milimetara kiše.

Selo Mavsinram se nalazi u indijskoj državi Meghlaja na severoisoku zemlje i zauzima površinu od 2,7 kvadratratna kilometra. Stanovništvo se prilagodilo kišnim uslovima i iz kuće ne izlaze bez kišobrana a na njive odlaze sa improvizovanim prekrivačima za glavu koji liče na male čamce i koji se prave od bambusa, trave i plastike.

Razlog za ovoliko veliku količinu padavina je blizina Bengalskog zaliva. Najsuvlji period imaju u decembru i januaru kada padne tek 60 mililimetara kiše. Upravo tada se pripremaju za monsunsku sezonu, popravljaju krovove na kućama i spremaju drva za ogrev. I pored toga, svake godine se suočavaju sa poplavama, klizištima i nestankom struje što im dodatno otežava život u oskudnim uslovima.

Pročitajte i ovo:

Šta će gigantski rajsferšlus u reci?

Radoznala otkrića: Šta o ljudima govore njihove svakodnevne navike?

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike