Najluđi vladari kroz istoriju: Dekadentni, paranoični i okrutni

14.03.2021

10:30 >> 10:46

0

Kaligula je bio jedan od najluđih i najbrutalnijih vladara u istoriji

Najluđi vladari kroz istoriju: Dekadentni, paranoični i okrutni
Copyright Vikipedija

Od poslednjeg kralja Egipta koji je patio od kleptomanije do prvog kineskog cara Ćin Ši Huanga koji nikada nije spavao na istom mestu, istorija obiluje ekscentričnim, čudnim i bizarnim vladarima.

Pruski kralj Fridrih Vilhelm I

Poznat po svojoj naklonosti prema vojsci, Fridrih Vilhelm bio je opsednut stvaranjem vojske sa najvišim vojnicima na svetu, a zabeleženo je i da je primoravao visoke muškarce i žene da imaju odnose kako bi izrodili visoku decu.

Atila Bič Božji

Nakon što je ubio svog brata, Atila je postao vođa Hunskog carstva, sa središtem u današnjoj Mađarskoj. Proširio je carstvo na današnju Nemačku, Rusiju, Ukrajinu i Balkan. „Tamo, gde sam prošao, trava nikada neće porasti“, ponavljao je tokom svoje vladavine.

Kineski car Ćin Ši Huang

Prvi kineski car toliko se plašio atentata, da nikada nije spavao na istom mestu. Ćin Ši Huang se nije plašio samo ljudi, nego i ogromnih morskih čudovišta.

Profimedia                                                                          Kaligula

Švedski kralj Erik XIV (1533-1577)

Poznato je da je Erik XIV od Švedske bio paranoičan. Dovoljno je bilo da se neko nasmeje u njegovom prisustvu, pa da bude streljan. Jedno vreme je verovao da je sam sebi brat. Život je okončao trovanjem aresenom.

Portugalska kraljica Marija I

Marijino ludilo zvanično je primećeno 1786. Ona bi po celu noć ispuštala užasne krike, a zabeleženo je i da je često oblačila dečju odeću. To je bila posledica gubitka porodice. Zabranila je održavanje bilo kakvih zabava u zemlji.

Francuski kralj Šarl VI

Kral francuske Šarl VI poznat pod nadimkom Šarl ludi, mentalno je oboleo, pa su državom vladali regenti. Ludilo se javilo kad je imao oko 20 godina i pokušao da ubije svog prijatelja i savetnika. Tokom života bolest je napredovala, pa nije ni znao da je kralj, niti je prepoznavao svoju ženu i decu. U kasnijim napadima bolesti zavijao bi oko zamka kao vuk, usput je bio uveren da je napravljen od stakla.

Kaligula

Kaligula je bio jedan od najluđih i najbrutalnijih vladara u istoriji. Poznat je po ubijanju iz čiste zabave, optužen je za incest sa svojim sestrama koje je terao da se prostituišu. Često je organizovao javne igre kako bi ga narod voleo, a na jednim od njih, naredio je stražarima da celu jednu sekciju sa publikom bace životinjama da ih pojedu, jer mu je bilo dosadno. Svog konja Incitatusa nameravao je da postavi za konzula, izgradio mu je hram i postavio ga za sveštenika.

Vikipedija                                                                                                                                                                     Egipatski kralj Faruk I

Egipatski kralj Faruk I

Poslednji kralj Egipta imao je masu od 130 kilograma. Patio je od kleptomanije. Postoji priča da je ukrao sat Vinstonu Čerčilu. Najpoznatiji je bio ipak po tome što je pobio u zološkom vrtu sve lavove zato što je ružno sanjao.

Kristijan VII iz Danske

Iako je zvanično bio kralj, državu su u osnovi vodili njegovi savetnici. Kristijan je bio mentalno bolestan, paranoičan, bavio se samoosakaćivanjem i bio izuzetno promiskuitetan.

Turski sultan Ibrahim I (1615-1648)

Kod Ibrahima I, sultana Otomanskog carstva, manekenke se ne bi proslavile. On je bio opsednut debelim ženama i imao je specijalne sluge koje su tragale za najdebljim osobama ženskog pola širom zemlje. Proglašen je ludim jer čak 280 kunkubina udavio u moru zbog toga što je jedna spavala sa drugim muškarcem.

Pročitajte još:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike