Samuraji: Verni ratnici koji su služili gospodarima čak iako je to značilo smrt

11.04.2021

09:30 >> 00:19

0

Jedinstvenog kodeksa ponašanja i filozofije života

Samuraji: Verni ratnici koji su služili gospodarima čak iako je to značilo smrt
Copyright Profimedia

Samuraji su bili vojna kasta u feudalnom Japanu. O njima su napisane brojne knjige i snimljeni mnogi filmovi. Kao tema proslavili su Akiru Kurosavu, slavnog japanskog reditelja. Njihov način života i kodeksi kojih su se pridržavali i danas izazivaju divljenje kod savremenog čoveka.

Reč samuraj, znači onaj koji služi. Njihov život bio je posvećen odbrani svog gospodara, bilo da je u pitanju plemić, feudalac ili car lično.

Samuraji su počinjali svoj vojnički život vrlo rano, neki već sa pet godina. Ako je plemićka porodica bila bogata, sin bi pored samurajske obuke išao i u redovnu školu radi osnovnog obrazovanje.

Profimedia

Samuraja nije činio mač i oklop. Ono što je ove ratnike izdvajalo od drugih, jeste kodeks ponašanja i filozofije života. Njegovo ime je bilo Bušido. Samuraji su služili gospodarima čak iako je to značilo smrt. Umiranje po zapovesti gospodara, pružala je Samurajima veliku čast.

Što se tiče njihovog izgleda, karakteristični su bili oklopi koje su nosili i svaki je bio detaljno osmišljen kako bi vlasnika zaštitio od mehaničkih udaraca, ali mu pritom i pružao slobodu pokreta. Ruke i ramena bili su zaštićeni velikim ramenim štitnicima i laganim metalnim rukavima. Desna ruka nikada nije bila pokrivena metalnim rukavom radi lakšeg manevrisanja oružjem. Jedan od najbitnijih delova njihovog oklopa bio je šlem – kabuto. Ovi šlemovi pravljeni su od iskrivljenih delova metala i nekada su bili ukrašeni čak i maskama koje su imale ulogu zaštite i zaplašivanja neprijatelja.

Profimedia

Oružje Samuraja je bilo brojno. Najpopularniji je bio poznati samurajski zakrivljeni mač Katana. Pored njega nosili su i kraći mač vakezaši. Katana je bila toliko oštra da je čoveka mogla da preseče na pola. Pored mačeva, koristili  su luk i strelu, koplja, predmete od lanaca, naginate. Nakon razvoja tehnologije, počeli su da koriste topove i puške.

Postojale su i žene samuraji. DNK analize na poprištima velikih bitaka, pokazale su da ih je bilo skoro trećina.

Jedna od najstrašnijih stvari kod samurajskog načina života je seppuku ili hara-kiri. To užasno samoubistvo su morali uraditi samuraji koji nisu uspeli da slede bušido kodeks ili su bili zarobljeni. Seppuku je mogao biti dobrovoljan čin ili kazna. Ovaj čin smatrao se izuzetno časnim načinom umiranja.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike