Tara Katarina, tinejdžerka koja je u svet mode ušla na velika vrata: Ima samo 14 godina i već je izlagala na Pariskoj nedelji mode

20.04.2021

18:30 >> 18:52

0

Najmlađa dizajnerka je dobila evropsku nagradu za mlade modne talente a, zahvaljujući stipendiji, školovanje će nastaviti na Oksfordu

Tara Katarina, tinejdžerka koja je u svet mode ušla na velika vrata: Ima samo 14 godina i već je izlagala na Pariskoj nedelji mode
Copyright Promo/Dušan Milenković

Kad čujete da je neko predstavio svoju kolekciju na Pariskoj nedelji mode gde vladaju vrlo strogi kriterijumi, da je dobio evropsku nagradu za mlade modne talente (European Fashion Talent Awards 2019) i britansku nagradu Colour in Design Awards 2020, pomislite da ta osoba ima bar tridesetak godina.

Međutim, ta mlada osoba ima samo 14 godina, ide u srednju školu „Arhimed“ u Beogradu a od pre nekoliko dana je Tara Katarina Ćirjaković i preduzetnica i njeni modeli mogu da se vide i kupe u Galeriji Beograd.

Promo/Dušan Milenković

Svoju prvu haljinu Tara je dizajnirala kada je imala 12 godina a kao malu su je neke druge stvari zanimale:

-Tara je kao mala oduvek volela muziku i ples. Svirala je klavir, plesala, sjajno pevala. Njen dar za modu, čak i kada su dečije igre presvlačenja, ogledala, kostimi za lutke, ona nikada nije iskazivala, kaže njena mama Aleksandra.

Ali je već sa četiri, pet godina volela da crta haljine:

-Bila je perfekcionista kada treba da se obuče i izabere šta će nositi. Znala je razliku između lepog i ružnog. Istina je da niko u porodici, pa ni Tara Katarina, nije bio svestan njenog talenta u modnom dizajnu. Znali smo da je perfekcionista po malim običnim detaljima iz života i za ručkom, kada bira sadržaje i kada se igra i ređa svoje igračke, ali nam zaista ni na kraj pameti nije bilo da će ovako mlada doći na taj veliki put ka svetskom modnom dizajnu.

Promo/Dušan Milenković

Sa 11, 12 godina, crteži su postali daleko ozbiljniji:

-Tara je crtala haljine i tako nalazila svoj mir. Jednostavno bi nestala u nekom delu kuće, ućutala se i dugo, dugo crtala. Njeni crteži su bili kao vez, puni detalja, koja je ona strpljivo nizala. Verovali smo da je to njena oaza, njen mir i njeno opuštanje i nismo videli veći značaj u tom trenutku od toga.  Ispostavilo se da je njen duh, tražeći smirenje, zapravo našao magične formule i jedinstvenu lepotu, baš zato što nije znala da će to imati namenu i biti prikazano javnosti. Nije imala to opterećenje. Bila je iskrena, prema sebi. Verujem da je to najveća vrednost njene umetnosti.

Tara je sa nama podelila utiske sa Pariske nedelje mode gde je predstavila kolekciju visoke mode kao najmlađi učesnik:

-Sve se dogodilo veoma brzo, iznenada kao na filmu. Kada sam dobila poziv, nisam mogla da verujem! Tako je i put u Pariz i moj nastup tamo proleteo kao san. I tada i danas ne verujem da se sve to tako dogodilo, baš kao u snu.

Promo/Dušan Milenković

Tara kaže da je sve bilo sjajno tih dana u Parizu:

-Od prijema u našoj rezidenciji Ambasade Srbije, u najlepšem delu Pariza, baš kod Ajfelove kule, do samog defilea gde sam gledala manekene u mojih haljinama i nisam znala da li živim ili sanjam. Posebno mi je značilo što sam upoznala velike ljude iz sveta mode, kao sto su Donald Potard, dugogodišnji globalni direktor kompanije Žan Pol Gotije, koji mi je prišao i pohvalio moj rad, zatim Agate Ruiz De la Prade, koja je omiljeni modni dizajner čuvenog reditelja Almodovara i mnogih drugih značajnih ljudi.

Tara je bila veoma iznenađena jednostavnim pristupom uspešnih ljudi a da joj pohvale i nagrade mnogo znače:

-Izuzetnost je tamo vrlina kojoj se aplaudira. A najveća sreća je kada Vas pohvale i bodre najbolji na svetu. Pariz je mesto gde modni doajeni blagonaklono i sa puno podrške dočekuju nove mlade talente. To je svet u koji kada jednom dođete uvek želite da se njemu vratite. Pariz sanjam od tada i čekam novu priliku.

Promo/Dušan Milenković

Tara ima i svoje modne uzore:

-Volim dizajnere koji u svojim kreacijama nose slobodu i iskrenost bez kompromisa. Na prvom mestu to je Aleksandar Mekkvin.

Pored toga što je postala preduzetnica, Tara je sa svojim drugarima iz srednje škole „Arhimed“ pokrenula ideju „Mojih 5 minuta“:

-Prosto smo poželeli, shvatajući da imamo toliko toga da pokažemo svetu, da napravimo konkurs gde će svaki mladi čovek, od 13 do 18 godina, kada je intelektualno najkreativniji, moći da izrazi, pokaže i dobije zasluženo priznanje za svoj talenat u kome veruje da je najbolji.

Promo/Dušan Milenković

Od Tara saznajemo i kako to funkcioniše:

-Platforma je jednostavna: postoji portal www.mojih5minuta.com, na kome svako ko snimi video do pet minuta, može izraziti svoj talenat. Kampanju su podržali Bajaga, Državni posao, Iva Štrljić, Ana Stanić, Lena Bogdanović i mnogi drugi i time dali signal mladima da će ih najbolji od najboljih videti i dati im šansu.

Promo/Dušan Milenković

Tara je dobila stipendiju i školovanje će nastaviti na Oksfordu u Velikoj Britaniji:

-Sanjam da postignem vrhunsko znanje, da razgovaram sa najboljim profesorima na svetu i da se tako osnažena vinem i svetu pokažem svoju viziju i svoj stav. Pre svega u modnom dizajnu, a zatim sanjam da kroz snagu koju dobijem utičem na bolji odnos prema prirodi i životinjama koje bezuslovno volim. Žao mi je što im ne uzvraćamo i što ih podrazumevamo i vrlo često zlostavljamo. Želela bih da budem toliko uspešna da mogu da utičem da se to promeni i da se više pažnje poklanja toj bezuslovnoj lepoti i dobroti koja dolazi od prirode i životinja.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike