Braća Boljar prave najekološkije patike na svetu: „Mi verujemo da je korak u njima, korak prema boljem sutra“

06.04.2021

20:30

0

Autor: Slavica Kalaba

Za razliku od obuće izrađene na klasičan način, patike koje prave Hrvoje i Domagoj ne nanose štetu prirodi jer su skoro u potpunosti izrađene od prirodnih materijala

Promo/Timy Šarec

Ceo svet se okrenuo tome da ono što smo do sada najviše uništavali – a to je priroda, pokušamo da sačuvamo. Sve više se proizvode automobili na električni pogon, umesto plastičnih kesa koristimo cegere, trudimo se da proizvodimo hranu sa što manje hemikalija…

Promo/Timy Šarec

Braća Boljar, iz Duge Rese u Hrvatskoj, pridružila su se armiji onih koji žele čistu planetu, ali su se oni okrenuli proizvodnji ekoloških patika. Ili da budemo potpuno precizni – Domagoj i Hrvoje prave najekološkije patike na svetu – 97 odsto su napravljene od prirodnih materijala. Čak je i guma prirodna, jer se pravi od drveta kaučuka, a pertle su od eukaliptusa.

Hrvoje je studirao industrijski dizajn, a Domagoj preduzetništvo, ali su obojica stekli veliko iskustvo zahvaljujući ocu koji je radio u obućarskoj industriji:

– Godinama smo bili deo obućarskog i modnog sveta, jer smo razvijali patike za različite evropske brendove. Tako smo dobili retku priliku da upoznamo i mračnu stranu industrije, o kojoj se malo govori, a to je ekološka šteta koju stvara proizvodnja obuće, ali i navike potrošača.

– Bili smo deo problema i odlučili da iskustvo i znanje usmerimo tako da postanemo deo rešenja. Bilo je to pre sedam godina, kada se u Hrvoju rodio moment buđenja da mora napraviti alternativu takvoj obući – priča nam Domagoj.

Veliki uticaj na braću Boljar i njihove poslovne ideje imao je otac:

– Naš otac pokrenuo je fabriku obuće „Mr. Joseph“, tako da smo odrastali uz tu industriju, računajući kako ćemo jednog dana nastaviti njegov posao. Tu smo radili na razvoju i proizvodnji patika, a posao je podrazumevao putovanja i susrete s dobavljačima iz celog sveta. Tokom tog perioda smo shvatili da naša industrija zagađuje okolinu. Koristimo boje, hemikalije, uzimamo materijale od kojih bude i do 20 odsto otpada, a na kraju stvaramo proizvod koji dodatno zagađuje okolinu jer se ne reciklira, niti se odlaže onako kako bi trebalo.

Promo/Timy Šarec

Zato su odlučili da stvore proizvod koji će biti sasvim drugačiji:

– Želeli smo da podignemo svest o štetnosti obućarske industrije i da razvijemo ekološki prihvatljiv proizvod. Zbog dugogodišnjeg iskustva u industriji obuće, imali smo sva potrebna tehnološka znanja, kao i ona iz područja industrijskog dizajna. Zahvaljujući iskustvu i ljubavi prema poslu koja nam je usađena kroz porodičnu tradiciju, odlučili smo da razvijemo liniju ekološki naprednih patika koje će biti dostupne svima onima koji žele da ih nose. Ne samo zbog kvalitete i udobnosti, već i zbog zaštite naše planete koja iza njih stoji. Mi verujemo da je korak u njima, korak prema boljem sutra.

Patike braće Boljar su posebne po materijalima od kojih se izrađuju:

– MIRET patike napravljene su od konoplje, kenafa (vrste konoplje), lana, plute, drveta, kukuruza, jute, eukaliptusa, kaučuka i 100 odsto prirodne vune s Novog Zelanda, odobrene najstrožim ekološkim sertifikatima na svetu za sigurnost životinja i okoline.

Promo/Timy Šarec

Ali put do ovih patika bio je dug:

– Materijale smo osmislili i razvili sami, u saradnji s našim partnerima. Bilo nam je potrebno više od pet godina da razvijemo patike, jer nije bilo adekvatnih materijala koji su i ekološki i dovoljno dobri za pravljenje obuće.

Braća Boljar zasada proizvode dva uniseks modela, u brojevima od 34 do 49.

Promo/Timy Šarec

Zanimala nas je i cena ovakvih patika:

– Niske patike koštaju 119 evra, a visoke 140 eura. Naše patike su napravljene tako da budu podjednako udobne i izdržljive kao i one od sintetike, a prirodni materijali ih čine udobnim, prozračnim i mekim.

U planu im je da ove godine lansiraju dve kolekcije MIRET patika i da se okrenu poslovanju B2B, kao i da svoju zelenu tehnologiju i dugogodišnje iskustvo ponude drugim kompanijama koje žele da je implementiraju u svoje proizvodne linije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti