Proveli smo dan na Adi sa roniocima: „Dovoljno je da imate zrnce avanturizma“

18.05.2021

18:10 >> 18:21

0

Prva iskustva steknite na Adi, a potom se otisnite i istražite podvodni svet Crvenog mora, olupine na Malti ili ronite sa ajkulama i delfinima

Proveli smo dan na Adi sa roniocima: „Dovoljno je da imate zrnce avanturizma“
Copyright 24sedam/ Katarina Mihajlović

Ove subote, između dve kiše, na Adi Ciganliji zatekli smo Vladimira Silbaškog i Dušana Trifunovića iz kluba „Neptun dive“, koji na „beogradskom moru“ obučavaju polaznike kursa ronjenja Ivana, Katarinu i blizance Vasilija i Stefana. Za to vreme znatiželjni prolaznici su posmatrali kako se oni pripremaju za svoj prvi zaron, a društvo im je pravio i jedan pas, koji se zadovoljno brčkao u vodi.

24sedam/ Katarina Mihajlović

Dušan i Vladimir su, za sedam godina postojanja kluba, obučili više od 100 polaznika. Obuka je vrlo ozbiljna i podrazumeva pet teorijskih časova, gde se obrađuju teme iz fizike, hemije i medicine. Potom sledi pet časova u bazenu, gde se vežbaju neke realne situacije koje mogu svakom da se dese u vodi: šta uraditi ako voda uđe u masku, ako ispadne sisaljka iz usta ili ako nekoga uhvati grč u nozi. Tek nakon toga polaznici mogu da zarone u vodu na Adi Ciganliji.

24sedam/ Katarina Mihajlović

Vladimir kaže da je instruktor ronjenja po italijanskoj asocijaciji PSS (Professional scuba school), a ronjenjem je počeo da se bavi davne 1992. godine:

– Prvi put sam „prodisao“ na nagovor dobrog prijatelja. Do tada su moji zaroni bili „na dah“. Naravno da je film „Big blue“ imao veliki uticaj na mene. Ipak, ozbiljnije sam počeo da se bavim ronjenjem 2007. godine, i do danas, uz dosta časova ronjenja i obuke, uspeo sam da dođem do zvanja instruktora ronjenja. Želja da sa drugima podelim svoje znanje i iskustvo i fenomenalan osećaj koji može da se doživi tokom boravka pod vodom, podstakli su me da postanem instruktor.

24sedam/ Katarina Mihajlović

Do sada je Vladimir ronio po mnogim morima:

– Jadransko more, Hrvatska, crnogorska i italijanska obala, Jonsko i Egejsko more, Malta, Tunis, Turska, Izrael, Libija, fenomenalno Crveno more u Egiptu… Ronio sam i u Meksiku i Tajlandu. Svaka destinacija ima neki svoj žig, nešto po čemu se razlikuje od drugih, nešto što je samo za nju karakteristično. Ako vas zanimaju morske životinje i šareni korali, Crveno more je odličan izbor. Želite da ronite na olupinama, nikakav problem, Malta pruža odlične mogućnosti. Ako više volite podvodnu arheologiju – Izrael, Grčka i Hrvatska su prava mesta za vas. Meksiko je odličan za ljubitelje pećina. A posebno bih izdvojio ronjenje sa ajkulama i delfinima.

Promo/Vladimir Silbaški

Ali ronioci nisu samo tu da putuju i posmatraju podvodni svet. Poplave u Srbiji 2015. godine su bile veliki ispit za sve ronioce i pokazale su njihovu spremnost da se izbore i sa takvim izazovima:

– Nije nam bio potreban nikakav poziv od nadležnih službi, svi smo se dobrovoljno pojavili u Obrenovcu, Šapcu, Krupnju i gde god je bilo potrebno. Svojim sredstvima i umećem, pomagali smo ugroženim stanovnicima. Članovi našeg kluba su učestvovali u evakuaciji Obrenovčana. I ne samo stanovnika, već i njihovih ljubimaca. To je bio naš glavni zadatak.

24sedam/ Katarina Mihajlović

Pitamo Vladimira ko su ljudi koji žele da se bave ronjenjem:

– Zaljubljenici u vodu, ekologiju. Svako ko ima zrno avanturističkog duha, poželeće da završi obuku. Naš klub okuplja ljude različitih starosnih dobi i profesija. Stvarno nema pravila. Naš najstariji član ima preko 60 godina, ali je redovan na svakom putovanju.  Dokle god je neko fizički spreman i prođe obavezan lekarski pregled, može da roni. I da se razumemo oko još jedne stvari. Ovo nije tipično muški sport. Nema razlike u polovima. Svi su podjednako dobri.

24sedam/ Katarina Mihajlović

Da su i devojke potpuno ravnopravne u ovom sportu, potvrđuje nam 27-godišnja Katarina, koja je već završila obuku i nekoliko puta ronila na Adi:

– Na početku sam imala strah. Ulazak je dosta mutan i čovek instiktivno počinje da pliva ka površini. Ali kada se dođe do dna, to je jedan neopisiv, smirujući bestežinski osećaj.

24sedam/ Katarina Mihajlović

Ove subote je samo posmatrao, a već sledeće će u ronilačko odelo ući Vladimir Burda, star 66 godina, bivši veslač i plivač:

– Porodično smo ronili na dah, a na pohađanje kursa me je nagovorio sin Ivan, koji je već prošao obuku i upravo je imao svoj prvi zaron.

24sedam/ Katarina Mihajlović

Od Vladimira saznajemo da ronilačka oprema više ne predstavlja veliki trošak, kako mnogi misle, a putovanja zbog ronjenja postala su posebno interesantna. Njihov klub organizuje i ronilačke izlete, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Uskoro kreću na put u Hurgadu, a posle toga ih čeka Crna Gora.

24sedam/ Katarina Mihajlović

Vladimir ima nekoliko želja gde bi voleo da zaroni:

– Veliki koralni greben u Australiji, Kejptaun na jugu Afrike i Silfra na Islandu. Veliki koralni greben je jedna od top pet ronilačkih lokacija. Kejptaun je interesantan zbog ronjenja sa velikim belim ajkulama. I posebna poslastica je Silfra. Temperatura vode je oko pet stepeni celzijusa, ali je vidljivost kao da ronite na suvom. Nalazi se između dve tektonske ploče, evropske i severnoameričke, i prolazi kroz sredinu Islanda.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike