Čokoladom do boljeg zdravlja, tvrde ruski naučnici

12.12.2020

17:00 >> 09:53

0

Autor: A.G.

Sada jedite koliko vam volja

Čokoladom do boljeg zdravlja, tvrde ruski naučnici
Copyright Pixabay

Oni koji je prave znaju šta je to u njoj što je čini tako neodoljivom i zašto je tako teško zaustaviti se na jednoj kockici.

Uvreženo je mišljenje da čokolada u sebi sadrži mnoge hemijske supstance koje negativno utiču na naše zdravlje i stvaraju zavisnost.

Ali nas nauka danas u tome demantuje i upoznaje sa čokoladom koja ne samo da nije štetna, već naprotiv, vrlo korisna za naše zdravlje. Nastali u kuhinji ruskih istraživača, ovi slatkiši su puni hranljivih materija koje štite ljudski organizam od agresivnih slobodnih radikala.

Pixabay

Naime, istraživači sa ruskog ekonomskog univerziteta „Plehanov“ razvili su recepte za slatkiše koji pomažu u održavanju zdravlja, produktivnosti i snage. Zdravi konditorski proizvodi uključuju čokoladu, kolače, vafle i medenjake sa povećanom hranljivom vrednošću, izvestila je univerzitetska pres služba, a preneo Sputnjik.

Da je lako napraviti zdravi slatkiš, sigurno nije, ali ruski istraživači su uspeli da povećaju hranljivu vrednost, dodavanjem biljnih i životinjskih proteina i biološki aktivnih supstanci.

Najvažnije, ovi slatki proizvodi zadržali su tradicionalno atraktivan ukus koji se od čokolade ili medenjaka i očekuje.

Pixabay

Slatkiši koje su razvili ruski naučnici mogu se praviti u bilo kom proizvodnom pogonu.

– Ovaj recept koristi netradicionalne biljne sirovine ruskih proizvođača, visokoproteinski suncokret u prahu i biljne preparate za vegane koji zamenjuju mleko, rekla je Manana Tkešelašvili, zamenica direktora Istraživačkog instituta za sigurnost hrane ruskog ekonomskog univerziteta „Plehanov“.

U pitanju su sastojci koji se nikada ranije nisu koristili u proizvodnji čokolade i drugih slatkiša.

Istovremeno, cena novih sastojaka je slična sa cenom šećera, što pozitivno utiče na konačni trošak ovih proizvoda. Takođe, slatkiši su bogati dragocenim aminokiselinama i silimarinom sa hepatoprotektivnim svojstvima, što pozitivno utiče na funkciju jetre i tela.

Prema naučnicima, recepti razvijeni za zdrave slatkiše biće zanimljivi proizvođačima konditorskih proizvoda ne samo u Rusiji, već i u drugim zemljama.

Pročitajte još:

Hjuga, danski koncept: Uživanje u jednostavnim stvarima

San svakog čokoholičara: čokoladne turističke ture

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike