Zašto je teniskim lopticama promenjena boja u jarkožutu: Priča o inicijativi koja je oblikovala moderni tenis

15.06.2024

20:27

0

Autor: V. I.

Otkrijte zanimljivu priču iza promene boje loptica za beli sport

Zašto je teniskim lopticama promenjena boja u jarkožutu: Priča o inicijativi koja je oblikovala moderni tenis
Copyright Profimedia

Kada danas gledamo teniske mečeve, teniske loptice u jarkožutoj boji su nešto što uzimamo zdravo za gotovo. Međutim, istorija boje teniskih loptica krije zanimljive anegdote i promene koje su oblikovale moderni tenis. Nekada su teniske loptice bile bele ili crne, ali su krajem 20. veka postale jarkožute. Kako je došlo do ove promene i ko je bio zaslužan za nju?

Inicijativa za promenu boje

Inicijativa za promenu boje teniskih loptica došla je od Međunarodne teniske federacije (ITF) krajem sedamvdesetih. Razlog za ovu promenu bio je uvođenje televizijskih prenosa u boji. Naime, bele teniske loptice su bile teško uočljive na ekranima tadašnjih televizora, što je otežavalo praćenje mečeva gledaocima kod kuće. Prepoznavši ovaj problem, ITF je započeo istraživanje kako bi pronašao boju koja će biti vidljivija na ekranima.

Profimedia
 

 

Proces izbora boje

Jedan od ključnih ljudi u ovom procesu bio je ser Dejvid Atenboro, poznati britanski prirodnjak i televizijski producent, čije  su se serije "Plava planeta" i "Planeta zemlja" našle na prvom i drugom mestu najuticajnijih serija svih vremena. Atenboro je tada bio direktor programa na BBC-ju i prepoznao je problem sa vidljivošću belih loptica na televiziji. Zajedno sa stručnjacima iz ITF-a, Atenboro je sproveo istraživanje i testiranje različitih boja kako bi pronašao onu koja će najbolje funkcionisati na televizijskim ekranima.

Uvođenje jarkožutih loptica

Nakon brojnih testova, žuta boja je izabrana jer se pokazala kao najvidljivija boja na različitim podlogama i najlakša za praćenje na televizijskim ekranima. Ova boja nije samo poboljšala vidljivost na televiziji, već je i olakšala igračima i gledaocima na terenu da prate lopticu tokom igre. Promena boje teniskih loptica je zvanično uvedena 1972. godine, kada je ITF odlučio da sve loptice koje se koriste na profesionalnim turnirima moraju biti jarko žute.

Profimedia
 

 

Uticaj na tenis

Promena boje teniskih loptica imala je pozitivan uticaj na popularnost tenisa kao sporta. Televizijski prenosi su postali mnogo jasniji i uzbudljiviji, što je privuklo veći broj gledalaca. Tenis je postao globalno popularniji, a moderni mečevi su postali vizuelno privlačniji kako igračima, tako i gledaocima.

Promena boje teniskih loptica na jarkožutu možda deluje kao mala promena, ali je imala značajan uticaj na razvoj i popularizaciju tenisa. Ova inicijativa Međunarodne teniske federacije i vizija ser Dejvida Atenboroa pokazuju kako tehnološki napredak i potrebe gledalaca mogu oblikovati sportove koje volimo i gledamo. Danas, jarko žute teniske loptice su simbol modernog tenisa i svedok jednog važnog trenutka u istoriji ovog sporta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike